Kultura
OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: PROGAMSKI ISKORAK

Bobić: Skupili smo hrabrost i u program ove godine uključili više džeza i pop-koncert Zsa Zse
Objavljeno 22. listopada, 2019.
U koncertima će uživati i publika u Našicama, Belom Manastiru, Valpovu, Đakovu

Mnoštvom iskoraka zakoračili su organizatori Koncertnog ciklusa grada Osječka glazbena srijeda u novu, osmu sezonu i ponosno su to jučer najavili na konferenciji za novinare održanoj u svečanom foajeu HNK, koji im je i novi partner. Upravo će na sceni nacionalnoga teatra sezona večeras (u utorak, 22. listopada, u 19.30 sati) ZZ quartet službeno otvoriti novu sezonu, Koncertom u Galeriji Waldinger Zagrebački je kvartet (koji ove godine slavi veliki, 100. rođendan) neslužbeno otvorio 8. ciklus, naglasio je umjetnički ravnatelj Davor Bobić.

Prilika mladima

Organizator i producent i dalje je Grad Osijek, u čije je ime tiskovnoj nazočila dogradonačelnica Žana Gamoš, ističući važnost tradicije koja se u Osijeku ne gubi kada je klasična glazba u pitanju prije svega zahvaljujući Osječkoj glazbenoj srijedi. Tomu pridonose i izvrsni glazbenici i vjerna publika. Zadovoljstvo je orgranizatora što umjetničko vodstvo vodi računa o tom da priliku u ciklusu dobivaju mladi osječki glazbenici i skladatelji, pa su im stoga i partneri Akademija za umjetnost i kulturu, ali i Glazbena škola Franje Kuhača. Jedan od spomenutih iskoraka ove sezone su i koncerti diljem grada, a ne samo u Tvrđi kao do sada. Na svemu zahvalan je Davor Bobić voditeljici Odsjeka za kulturu Danijeli Klobučar i svom asistentu Tihomiru Ranogajcu, sretan što se ovo važno glazbeno događanje zbiva upravo u Osijeku, a kakvim se mogu pohvaliti tek Zagreb i u neku ruku Rijeka. Čini to Osijek poželjnom destinacijom na karti Europe. Kako bi zadržali atraktivnost i zapravo ju ojačali, uveli su i promjene u konceptu, a to znači da se približavaju skupinama publike kojih nema u tolikom broju, a koju priželjkuju. Naravno, naglasak je na mladima, pa njima nude (ove godine malo više) džeza i jedan koncert pop-glazbe.


- Kako bismo popularizirali ciklus i glazbu među mladima, skupili smo hrabrost i u program uključili više džeza i koncert Jelene Žnidarić - Zsa Zse, hrvatske pop-pjevačice u povodu Valentinova, 12. veljače u HNK-u. Pjevačica je to koja pripada struji koja ne podliježe folk-stilu, nego je okrenuta zapadnoj sceni i uvjeren sam da će privući mlade - ističe Bobić, najavljujući kako su nakon osam godina pokušavanja konačno uspjeli ugostiti Martinu Filjak, prema mnogima najuspješniji i najpopularniju našu pijanisticu, koja će nastupiti 26. veljače u Arheološkom muzeju. Uoči Dana žena, 5. ožujka Osječani će moći poslušati iznimno atraktivan (i iznimno u četvrtak) talijanski gitaristički kvartet "40 fingers".
Urnebesni Talijani

- Riječ je o četiri iznimno zgodna glazbenika koja izazovu urnebes, ludnicu gdje god se pojave - najavio je Bobić, ponosan na ovaj spektakl koji su uvrstili u ciklus. U dvorani Doma željezničara koncert će tradicionalno održati Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz dirigenta Davora Dropuljića. I članice Opere HNK u Osijeku - Katarina Toplek i Mirna Vidović, u AMO-u

će se predstaviti uz glasovirsku pratnju Maje Magdalenić Barić. U koncertima će uživati i publika u Našicama, Belom Manastiru, Valpovu, Đakovu. Tako će Našičani moći poslušati Dennisa Krasnokutkyjega, viola, iz SAD-a, te Maju Rajković, glasovir, Republika Srbija. Ovaj će koncert pridonijeti pokušaji da se viola probije na koncertne pozornice kao solo instrument. Ove je godine na programu mnoštvo inozemnih gostiju, a jedan od njih je i gitarist Sanel Redžić, iz BiH, kojega će 9. travnja čuti i đakovačka publika, u Muzeju Đakovštine, dan nakon Osijeka. Godišnji će koncert održati i Akademski tamburaški orkestar Strossmayer (pod ravnanjem Mladena Tutavca), u donjogradskoj će crkvi nastupiti Trio fiat lux (Josipa Lončar, Dario Teskera i Alen Kopunović Legetin), a za kraj ciklusa, u Arheološkom će muzeju 20. svibnja nastupiti profesori i studenti Odsjeka za instrumentalne studine AUKOS-a. Većina koncerata održava se srijedom i počinje u 19.30 sati, a ulazak je slobodan.
Narcisa Vekić
6. studenoga
PROGLAŠENJE NAGRAĐENIH IZ PROŠLE SEZONE
Davor Bobić

izbornik progama

Uoči Dana žena, 5. ožujka Osječani će moći poslušati iznimno atraktivan talijanski gitaristički kvartet 40 fingers. Riječ je o četiri iznimno zgodna glazbenika koja izazovu urnebes, ludnicu gdje god dođu
DODJELA NAGRADA I KONCERT U KULTURNOM CENTRU
Uz koncert meksičkog gitarista Ericka Quijade u Galeriji će Waldinger, u srijedu, 6. studenoga, biti proglašeni dobitnici nagrada za najbolje izvođače i najbolje izvođačke domete za prošlu koncertnu sezonu, najavio je Davor Bobić, naglašavajući kako ove godine ocjenjivački sud, kojemu ne će nimalo biti lako, čine ugledna umirovljena profesorica Eva Hühn, pijanist Konstantin Krasnitsky, izv. prof. art. Akademije za umjetnost i kulturu, te Tihomir Ranogajec, asistent na AUKOS-u. Neki od koncerata održavat će se i u Donjem gradu, a posljednji, nadaju se organizatori, i u novoj dvorani Kulturnog centra, čije je uređenje u tijeku. Na koncertu 13. svibnja trebali bi nastupiti japanski umjetnici: Yoshio Makimoto, flauta, te Masahiro Ojiri, gitara. U odaziv publike ne sumnjaju.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike