Kultura
SPORAZUM O SURADNJI AUKOS-A I LUTKARSKOG KAZALIŠTA MOSTAR

Ružica Bošković: Već se duže vrijeme pokušavamo približiti Akademiji
Objavljeno 22. listopada, 2019.

Prvi Sporazum o suradnji u novom dijelu Akademije za umjetnost i kulturu, u Uredu prodekana na Trgu Svetoga Trojstva, u zgradi Rektorata u Tvrđi, potpisale su jučer dekanica AUKOS-a Helena Sablić Tomić i ravnateljica Lutkarskog kazališta Mostar Ružica Bošković. Dekanica nije krila zadovoljstvo ni zbog činjenice da upravo ovakav događaj probija led u novom prostoru, ali ni zbog činjenice da suradnja ovih dviju ustanova, koja postoji već dugo i mnogo se puta ovjerila, sada dobiva novi formalni i dublji oblik.


Bilo bi sve lakše i ugodnije da je Mostar postao Europska prijestolnica kulture 2024., napomenula je dekanica Sablić Tomić, no prije nešto manje od mjesec dana tu im je titulu pred nosom uzeo norveški grad Bode. Osječka akademija i mostarsko kazalište nastavit će izmjenjivati projekte kao i do sada, zapravo možda još i intenzivnije. Već 29. studenoga pred mostarskom će publikom, točnije njih 130 (toliko mjesta ima u gledalištu kazalište koje ove godine slavi 67. rođendan), zaigrati osječka studentska predstava Smrt ili o životu, pod mentorstvom doc. art. Tamare Kučinović i izv. prof. ArtD. Maje Lučić Vuković. Upravo je ova predstava namijenjena starijima od 16, a to je dobna skupina publike koju vodstvo kazališta iz Mostara ‘cilja‘. Publike im ne manjka, no to su uglavnom mališani, jer se još uvijek ondje lutkarstvo percipira kao umjetnost isključivo za djecu, što, dodaje ravnateljica Bošković, nastoje promijeniti i nadaju se da će im u tom AUKOS i ova suradnja pomoći. Ovu je predstavu, u kojoj su igali Stipe Gugić, Antonia Mrkonjić, Josipa Oršolić, Gabrijel Perić i Katarina Šestić, Ružica Bošković, pogledala na 9. lutkokazu i odlučila ju ponuditi svojim sugrađanima.


- Duže se vrijeme pokušavamo približiti Akademiji, jer oni jedini u bližem nam susjedstvu ‘proizvode‘ lutkare, koji su nama itekako bitni za ansambl. S izv. prof. ArtD. Hrvojem Seršićem već smo surađivali, radio je s našim glumcima tehnike mannequina, kako bi poboljšali svoje lutkarske vještine. U BiH je malo lutkarskih kazališta, malo festivala i općenito je lutkarstvo zanemareno i u njega se vrlo malo novca ulaže - naglasila je ravnateljica Bošković, veseleći se iznimno ovoj suradnji, koja će rezultirati intenzivnijim gostovanjima, većim brojem radionica i sličnim aktivnostima.


Ova će suradnja objema stranama konkretno pomoći i u pristupanju natječajima i dobivanju europskih projekata, za koje propisi nerijetko na papiru traže formaliziranu suradnju među institucijama. Jedan od takvih je i Kreativna Europa, dodala je gošća iz Mostara. U tom jednom od rijetkih lutkarskih kazališta u Mostaru sezonu su otvorili predstavom Junaci Pavlove ulice, u režiji sjajne Tamare Kučinović. Osim Mostara, Banja Luka ima jedina lutkarsko kazalište, dok primjerice Zenica ima tek omladinsku lutkarsku scenu, Sarajevo ima studio lutkarstva i predstave, ali ne i repertoar - napomenula je Ružica Bošković.


Osječanima je ova suradnja također dragocjena, jer studentima otvara nove scenske prostore, izlazak pred novu publiku.


Ovaj je ugovor o suradnji napisan tako da pokriva vrlo širok spektar suradnji, naglasila je dekanica Sablić Tomić, no za eventualne dodatke, uvijek se napiše aneks ugovoru, kojim i definiraju što je čija obveza.
- Europa voli papire, a i posve su drugo ‘privatni‘ dogovori u ugovori među institucijama - naglasila je Helena Sablić Tomić na svečanom potpisivanju Sporazuma o suradnji.
Narcisa Vekić
Helena Sablić Tomić: Europa voli papire, a i posve su drugo ‘privatni‘ dogovori i ugovori među institucijama
Junaci Pavlove ulice
Tamara Kučinović režirala je tekst Ferenca Molnara (i oblikovala svjetlo), a dramaturška suradnica i asistentica bila joj je Matea Bublić. Scenografkinje i dizajnerice lutaka su Ivana Živković i Sheron Pimpi - Steiner (Dindim, o nježnosti). Skladatelj je Petar Eldan.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike