Kultura
22. SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ

Najviše nagrada splitskom "Malom rakunu"
Objavljeno 22. listopada, 2019.
Na 22. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ žiri u sastavu: Areta Ćurković, Mia Krajcar i Paolo Tišljarić donio je odluku o nagradama. Najbolja predstava u cjelini je Mali rakun Gradskog kazališta lutaka Split u režiji Ljudmile Fedorove. "Reprezentativni je to primjer kvalitetne ansambl predstave. Estetskim i produkcijskim dosezima podiže ljestvicu lutkarskih izvedbi za djecu i mlade. Ujednačenom i preciznom izvedbom oduševili su publiku, ali i žiri" - obrazlažu svoju odluku članovi ocjenjivačkog suda. Za režiju su nagradili Ljudmilu Fedorovu jer "skladno kombinira sve scenske elemente ove predstave, a odlikuje je odlično vođenje glumačkog procesa, te skladne i visoko estetizirane promjene. Predstavom dominira emocija u dobrom balansu s tehničkim rješenjima, kao i dinamičan suživot animatora i lutke".


Nagrada za najbolji dramski tekst otišla je u ruke Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje za tekst Huligan kazališta Mala Scena iz Zagreba, jer je "uspio je postići visoku razinu prožetosti uličnog i scenskog izraza, vješto manipulirajući s likovima i pričama iz stvarnosti, stvarajući živopisan lik Zvrksa koji može biti naš suvremenik, posebno blizak mladima, kojima je predstava i namijenjena".


Mali rakun nagrađen je i za najbolju scenografiju, rad Aleksandre Kovalskaye, koja je "vizualno prepoznatljiva, vintage scenografija Aleksandre Kovalskaye postaje idealan prostor za izvedbu ove predstave, koja iz slike u sliku u publici izaziva oduševljenje. Domišljata rješenja izazivaju suptilne reakcije publike i podržavaju dinamiku ispričane priče". Najbolja je kostimografija Zdravke Ivandije Kirigin u predstavi Krpimirci Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka iz Rijeka. "Smjeli je to pokušaj otkrivanja novog vizualnog jezika u kazalištu za djecu i mlade. Kostimi imaju višeslojnu funkciju i usklađeni su s režijskim konceptom predstave, pa tako postaju visoko estetizirani scenski objekt i lutkarski element. Jednostavni, ali zanimljivi komadi odjeće i pomni izbor boja na sceni stvaraju živopisan svijet neobičnih Krpimiraca", smatra žiri, koji je za najbolju scensku glazbu nagradio Ivana Đula za Avanture maloga Juju Gradskog kazališta lutaka Rijeka. "Bez obzira na antologijski status pjesmice o malom Juju Ivana Đula i ansambl predstave uspjeli su stvoriti sasvim posebnu zvučnu sliku. Neuobičajeni instrumenti dali su jedan potpuno novi i autentični zvuk ovoj predstavi, koja se cijelo vrijeme igra s melodijom i ritmom", piše žiri.


Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla pripala je Lucijanu Rokiju za Malog rakuna, jer "od samog početka predstave stvara scensku magiju, a savršeno podupire i nadopunjuje scenografiju predstave. Posebno ističemo uvodnu scenu igre sa zvjezdicama, u kojoj se vješto prožimaju svjetlo, scena, režija i scenska igra".


Najbolja glumačka ostvarenja bila su ona Petre Kovačić za ulogu Mrvice u predstavi Mali rakun (jer je "preciznom animacijom i emotivnim pristupom ulozi, udahnula lutki rakuna Mrvice višeslojan scenski život. Glumica-lutkarica, kao glavni protagonist, predano okuplja ansambl predstave i stvara posebnu dimenziju suptilne komunikacije s publikom") te Matije Šakoronje za ulogu Zrksa u predstavi Huligan (zato što je "na ogoljenoj pozornici, stvara autentičan i poseban lik agresivnog navijača, koji prolazi trnovit i emotivan put spoznaje o težini vlastitih odluka. Zahvaljujući uvjerljivoj igri uspijeva održati koncentraciju publike od početka do kraja predstave").


Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje ansambla podijelili su Splićan za Malog rakuna i Riječani za Avanture maloga Juju. "Oba ansambla fasciniraju ujednačenošću scenske igre i sinergijom na pozornici. Njihov je izričaj precizan, čist i komunicira s publikom na jedinstven način. Pokazali su i dokazali, da se bez obzira na uzrast publike, mogu stvarati visoko profesionalne predstave i smatramo da su svojim izričajem doprinijeli razvoju nove kazališne publike" - zaključuje žiri. N.Vek.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike