Mozaik
MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL

Glavnu nagradu dobio
film “Prostori”, a najbolji
animirani je film “Zmaj”
Objavljeno 21. listopada, 2019.

Na ovogodišnjem 6. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu u Art-kinu u Rijeci publika je imala priliku pogledati 45 filmova, od kojih su se 42 natjecala za nagrade najboljih.

Osim filmova, u sklopu STIFF-a održan je i bogat popratni program edukacije, studije slučaja, razgovora s publikom i noviteta festivala - izložbe GIF-ova u Palachu. Od 42 naslova, koja su se natjecala za nagradu najboljeg u kategoriji igranog, dokumentarnog i animiranog filma, nagrađena su tri filma, a žiri je dodijelio i tri posebna priznanja u svakoj kategoriji.

U kategoriji najboljeg igranog filma, tročlani žiri, u sastavu scenarista Giovannija Robbiana, prošlogodišnjeg dobitnika posebnog priznanja Damiana Kocura i studentice filmske režije Mare Prpić, dodijelio je glavnu nagradu filmu "Prostori" autora Azedinea Kasra. Alžirsko-francuski film osvaja titulu najboljeg za "najuvjerljiviju priču, tečnost i naglašenu zrelost filma te stvarne heroje od krvi i mesa i njihovu emotivnu vezu koju stvaraju ne samo međusobno nego i s publikom." Posebno priznanje dobila je Nikica Zdunić za film "Sovjetski psi" za "brigu o svakom elementu koji sačinjava film, za stvaranje inovativnog filmskog jezika, što je velik pothvat u današnjoj kinematografiji, te za uspješno kršenje staromodnih narativnih pravila."

U dokumentarnoj kategoriji, žiri, u sastavu Morane Ikić Komljenović, producentice, Antigoni Papantoni, selektorice Diversions Short International Film Festivala, i studentice Maje Stojić, glavnu je nagradu dodijelio filmu "Sestre" redatelja Michala Hytrosa. - ‘Sestre‘ je suptilan i intiman portret svakodnevnog života unutar zidina samostana u Poljskoj, gdje časne sestre s nježnošću, tolerancijom i poštovanjem dijele svoje dane, živote i strahove. Ovaj diskretni film ocrtava starost iz potpuno druge perspektive te nudi ekskluzivan uvid u život koji nemamo često mogućnost vidjeti - zaključio je žiri.

Film Restartove škole dokumentarnog filma "Sigurno mrtvi", autora Ivana Grgura, dobio je nagradu publike, kao i posebno priznanje žirija, uz obrazloženje: "Ovaj film donosi nam priču o hipohondriji u modernim vremenima istražujući filmski jezik i stil na nepredvidive načine. Strah od smrti, zaokupljenost brigom o zdravlju, googlanje i panika, prikazani su kreativnim i organskim asocijativnim metaforama s kojima se, nažalost, mnogi od nas, mogu poistovjetiti".

O najboljem animiranom filmu ove su godine odlučivali Niko Radas, autor "Neobične kupke gospodina Otmara", koji je u sklopu gostujućeg programa Diversions Festivala otvorio ovogodišnji STIFF, Lina Tsivian, prošlogodišnja pobjednica s filmom "Ja nisam robot", i Dean Hamer, student animacije. Žiri je nagradu za najbolji animirani film dodijelio filmu "Zmaj", autora Martina Smatane, uz obrazloženje: "Interesantni i funkcionalni simbolički prikaz životnog vijeka dizajnom karaktera. Grafički vizualno bogat: teksture, atmosfera i palete. Film je za sve dobi".

Potresni dokumentarno-animirani film "Vrijedno svake lipe" dobio je posebno priznanje zato što "iskorištava pun potencijal animacije kao medija za pričanje eksplicitne teme temeljene prema pravim osobnim događajima. Posebnu težinu sadržaja daje sama činjenica da je riječ o stvarnim iskustvima. Važno je podignuti pitanje i problematiku vezanu uz eksploataciju i dehumanizaciju prostitucije." Autori filma su: Ilona Yudin, Paz Bernstein, Muli Asido, Erika Cumpton, Adam Magrala, Yael Solomonovich, Lara Buyom, Sarai Abergel, Guy Livnat i Noy Friman.

Međunarodni studentski filmski festival posvećen je studentskom i debitantskom filmu, čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici. STIFF organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Tanja Kvorka
Najbolji dokumentarac je “Sestre” Michala Hytrosa, intiman portret života unutar zidina samostana u Poljskoj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa