Novosti
MINISTAR PORUČIO DA POSTUPAK ZA SILOVANJE TREBA OSTAVITI SUDU

Zakazao je sustav, ali zakazala je i zajednica
Objavljeno 21. listopada, 2019.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da sudski postupak petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice treba ostaviti sudu i da javnost ne može voditi sudske postupke. "Još ne znamo činjenice i ne znamo kako će slučaj završtiti", rekao je Bošnjaković u razgovoru za RTL. Posebno mu je žao, naglasio je, što je u tom predmetu narušeno načelo tajnosti, to više što se radi o maloljetnicima.


- Ne znam cijeli slučaj, nemam dokumentaciju, i ne znam kako je sudac bio motiviran donijeti odluku da ih se pusti - kazao je Bošnjaković. Naglasio je kako je važno što pravosudni sustav ima institute da viši sud promijeni odluku ako ona nije bila dobra.


Napomenuo je da to nije ni prvi ni posljednji put da viši sud mijenja odluku. Vezano uz predložene izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Bošnjaković očekuje da će se sljedećeg tjedna naći na Vladi te da će nakon dva čitanja u Saboru biti doneseni do kraja godine.


- Zakoni su rezultat sinergije s udrugama i u njima podižemo i zaoštravamo kazne, i želimo ubrzati postupanje - kazao je.


Upozorio je da se u javnosti pravosuđe tretira kao jedino koje se treba boriti protiv nasilja iako su problemi mnogo složeniji. "Pravosuđe dolazi na kraju, kad je djelo počinjeno, a protiv nasilja se moraju boriti cijelo društvo i sve institucije, što mora rezultirati da nasilja bude što manje", zaključio je.


Prethodno se u subotu u povodu toga prosvjedovalo u 15-ak hrvatskih gradova. U Zagrebu se okupilo oko 7000 građana te je poručeno kako je i nekažnjavanje zločina - zločin. Oko pet stotina građana okupilo se pak na Trgu slobode na osječkom prosvjedu Pravda za djevojčice, organiziranom od neformalne inicijative građanki i građana Osijeka, nakon slučaja grupnog silovanja zadarske maloljetnice, koji je Hrvatsku ujedinio u oštroj osudi tog čina, kao i postupka zadarskog suca koji je osumnjičene pustio da se brane sa slobode. Iako im je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor, građanima je to bio povod da jasno artikuliraju nultu stopu tolerancije za taj i svaki sličan oblik nasilja. Porukama na transparentima, poput "Sustav koji ne podržava žrtve podržava nasilnike", "Žrtva nikada nije kriva" i drugima, jasno su dali do znanja što misle.


- Želimo staviti pozornost na važnost pružanja odgovarajuće zaštite žrtvama svih oblika nasilja, ali i upozoriti na važnost adekvatnog tretiranja počinitelja. Apeliramo na važnost suzbijanja govora mržnje prema sucu i osumnjičenicima, jer to ugrožava miran i transparentan sudski proces, važan i nužan za zaštitu žrtve - rekla nam je jedna od organizatorica osječkog prosvjeda Mirna Šmit.
- U ovakvim se situacijama moramo zapitati jesmo li kao odrasle osobe i stručnjaci u državnim i javnim institucijama učinili dovoljno da takvo ponašanje spriječimo i ohrabrimo žrtve da to prijave nadležnim institucijama kao i da ih potpuno zaštitimo nakon prijavljivanja te pružimo nužnu psihosocijalnu podršku. Svako kazneno djelo na štetu djeteta upućuje na to da smo kao socijalna zajednica zakazali, a odgovornost društva je to veća ako su počinitelji djeca. U ime naše borbe apeliramo na sve da tu borbu ne zagade agresivnim napadima i ispadima bilo koje vrste, to nije način da ostvarimo promjenu. U kulturi koja neravnopravno odgaja dječake i djevojčice, koja nema preventivne i edukativne programe, u kojoj podrška žrtvama često izostaje, a nasilnici nisu odgovarajuće sankcionirani, nemamo se što čuditi kako je ovo moguće. Institucije su zakazale, a i mi kao društvo - poručila je Mirna Šmit, nakon čega je Osijek glasnim urlikom dao do znanja što misli o nasilju.


Ivan Alilović/H
To se događa kada izostanu programi prevencije, podrška žrtvama i sankcije za nasilnika, kaže Mirna Šmit
Možda ste propustili...