Novosti
MIRO KOVAČ O ODNOSIMA HRVATSKE I SRBIJE

Srbiji je potreban netko kao Brandt
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) ustvrdio je u nedjelju da je za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima Srbiji potreban državnik nalik na nekadašnjeg njemačkog kancelara Willyja Brandta, kojem je prije gotovo 50 godina dodijeljena Nobelova nagrada za mir.
Brandt je 20. listopada 1971. godine, četvrt stoljeća poslije Drugog svjetskog rata, nagrađen za konkretne inicijative za smanjenje napetosti u odnosima Zapadne Njemačke sa SSSR-om i Poljskom jer je ispružio ruku za pomirenje između naroda koji su dugo bili neprijatelji, napisao je Kovač na društvenim mrežama. Iako je i od agresije na Hrvatsku, kaže Kovač, prošlo četvrt stoljeća, još nisu riješena pitanja nasljeđa rata protiv Hrvatske, poput pronalaženja nestalih osoba i odštete zatočenim logorašima. Drži da će, ne budu li se rješavala pitanja ratnog nasljeđa Srbije iz 1990-ih godina, to i dalje narušavati odnose, ali i utjecati na suživot hrvatske većine i srpske manjine u RH. H
Stvari iz prošlosti treba riješiti do kraja
​"To nas povijest uči. Ako se neke stvari iz prošlosti ne riješe do kraja, onda to uvijek negdje i nekako izbije na površinu. Za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima treba nam kao partner uviđavan državnik u Srbiji, trebao bi nam netko nalik na Willyja Brandta", zaključio je Kovač, podsjećajući kako je nezaboravan njegov pad na koljena kod spomenika žrtvama ustanka u varšavskom getu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike