Kultura
6. MEĐUNARODNI ORGULJSKI FESTIVAL ORGULJE SV. MARKA

Nastupaju Yasuko Uyama-Bouvard i Michel Bouvard
Objavljeno 21. listopada, 2019.
U sklopu 6. međunarodnog orguljskog festivala Orgulje sv. Marka u gornjogradskoj crkvi sv. Marka sedmi koncert u ciklusu održat će profesorica na Konzervatoriju u Toulouseu te profesor orgulja na Nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples u Parizu Yasuko Uyama-Bouvard i Michel Bouvard. Koncert se održava 23. listopada, a na programu su: L. Marchand, H. Du Mont, F. Couperin, J. S. Bach, W. A. Mozart, L. Vierne, J. Bouvard, M. Duruflé, Ch. Tournemire.


Yasuko Uyama-Bouvard rođena je u japanskome Kyotu. Nakon diplome na Nacionalnom sveučilištu za umjetnosti u Tokiju dolazi u Francusku gdje otkriva povijesne instrumente i dublje se upoznaje s glazbom za orgulje i čembalo. U Parizu orgulje uči kod Edouarda Souberbiellea i Michela Chapuisa, a čembalo kod Huguette Dreyfus. Kasnije se zainteresirala i za fortepiano koji je učila kod Josa Van Immerseela na Konzervatoriju u Parizu. Dobitnica je međunarodnih nagrada za čembalo (Pariz, 1979.) i orgulje (Toledo, 1980.).


Osim što nastupa kao solistica, svira uz ansamble kao što su Sacqueboutiers de Toulouse, Les Passions, A Sei Voci ili Ansambl Clément Janequin. Snimila je veliki broj nosača zvuka, a 2006. utemeljila je i vlastiti ansambl Le Salon Viennois uz koji nastupa na fortepianu. Trenutačno je profesorica čembala i fortepiana na Konzervatoriju u Toulouseu, a istovremeno i titularna orguljašica u crkvi Saint-Pierre de Chartreux u istom gradu.


Tijekom proteklih trideset godina, Michel Bouvard ostvario je značajnu karijeru kao koncertni umjetnik i pedagog. Jedan je od najaktivnijih francuskih orguljaša, koji redovito nastupa na povijesnim instrumentima diljem Europe i koncertnim dvoranama Azije i Sjeverne Amerike. Nastupio je na više od tisuću koncerata u više od 25 zemalja.


Unuk je orguljaša i skladatelja Jeana Bouvarda, učenika Louisa Viernea, što ga je inspiriralo da i sam postane orguljašem. Najranije obrazovanje stekao je na Konzervatoriju u Parizu, u razredu Andréa Isoira. Studirao je kod renomiranih pariških orguljaša kao što su Jean Boyer, Francis Chapelet i Michel Chapuis. Dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju u Toulouseu, a taj mu je događaj 1983. obilježio početak karijere. Jedan je od utemeljitelja čuvenog međunarodnog festivala orguljske glazbe Toulouse les Orgues.


Od 1995. predaje orgulje na Konzervatoriju u Parizu uz Oliviera Latryja. Zajednički su razvili jedinstvenu pedagošku metodu, privukavši tako brojne mlade međunarodne orguljaše u svoj pedagoški program. Kao sveučilišni profesor gostovao je na Sveučilištu Rochester u New Yorku (Eastman School of Music), Sveučilištu Yale i Nacionalnom sveučilištu za umjetnosti u Tokiju.
Titularni je orguljaš u bazilici Saint-Sernin u Toulouseu od 1996, a od 2010. jedan je od četiriju orguljaša Kraljevske kapele u Versaillesu. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike