Kultura
PREMIJERA 20. LISTOPADA U HNK-U IVANA PL. ZAJCA

BADco: rePUBLIKA U ORKESTRU
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Da su umjetnici pokušali promijeniti svijet nije nikakva novost. Ni da su ga pokušali spasiti. No što kad ni promjena ni izgledi za spas nisu izvjesni, kada prijeteća katastrofa stavlja pred nas jedan jedini izlaz - učiniti nemoguće? Danas, kad filozofi tvrde da je lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma, kada je utopija postala pogrdna riječ, a izvjesnost katastrofe razoružava našu maštu, odlučujemo se na vježbanje i prakticiranje nemogućeg - najavljuju iz kupine BADco, čija nova predstava nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra - utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost izravno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.


Predstava rePUBLIKA U ORKESTRU finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu, nastavljen u Zagrebu, a premijerno se u cjelini izvodi u HNK-u Ivana pl. Zajca, u Rijeci, u suradnji Talijanske i Hrvatske drame i izvedbenog kolektiva BADco. U ovoj trodijelnoj predstavi vraćaju se u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D‘Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island), ili nemogućih kompozicija (John Cage).

Redatelj je Goran Sergej Pristaš, dramaturzi Tomislav Medak i Nataša Antulov, koreografkinje Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Izvođači su Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Ivna Bruck, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Petar Kovačić. Igor Eškinja je scenograf, a Marin Lukanović autor videorada. N.Vek.


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike