Osijek
SVEČANOST ČESKE BESEDE OSIJEK

“Posvícení” uz ples i
tradicionalnu trpezu
Objavljeno 20. listopada, 2019.
Pripadnici češke manjine okupljeni oko Česke besede Osijek organizirali su u subotu godišnju svečanost pod nazivom "Posvícení" u Hrvatskome domu u Tenji te ugostili svoje sunarodnjake iz Slavonskog Broda, Bjeliševca i Kapele te članove KUD-a Sarvaš.

Češki termin "posvícení" ima više značenja, od crkvenog goda do proštenja, ali i žetvene svečanosti koja se obično održavala na blagdan sv. Gale ili sv. Havela (Svatý Havel), kako tog misionara podrijetlom iz Irske nazivaju Česi, koji se slavi 16. listopada. Kult sv. Gale/Havela proširio se preko njemačkih zemalja i u Češku. Tradicionalno, to je bio trenutak proslave žetve i berbe odnosno kraja poljoprivredne godine. Kako smo mogli čuti, posvícení je bila važna proslava za cijelo selo, bila je to prigoda za okupljanje obitelji, dočekivanje gostiju, a u večernjim bi satima bila i plesna zabava. Prema riječima predsjednika Česke besede Osijek Vlade Grgoševića, na taj dan bi se jele knedle s kupusom i pečeno meso od guske ili patke.

Bogati folklorni program započeli su domaćini, njihova pjevačka skupina praćena glazbenicima, a potom nastavili pripadnici Česke besede iz Slavonskog Broda, točnije četvrti Mali Pariz, KUD Sarvaš te folkloraši iz Češke besede Bjeliševac i Češke besede Kaptol. Na kraju su svi nazočni zapjevali pjesmu "Ta naše písnička česká" koja je u našim krajevima postala nešto poput druge češke himne.

Češku svečanost uveličali su predstavnici slovačke, mađarske i makedonske manjine iz Osijeka te predstavnik Rusina iz Petrovaca kod Vukovara. U ime Grada Osijeka koji je bio i sponzor ovog događaja nazočne je pozdravila viša savjetnica - specijalistica Vlatka Kalafatić. D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana