Mozaik
OBOREN REKORD

Neprekidni let Qantasa od 19 sati
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Nastavlja se "zračna borba" između Australije i Singapura! Australski vodeći avioprijevoznik Qantas uspješno je završio najdulji neprekidni let putničkog zrakoplova u svijetu od New Yorka do Sydneyja prevozeći 50 putnika i članova posade. Pokusni let na relaciji od 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je Qantas na Twitteru u nedjelju. Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke "John F. Kennedy" u petak noću i spustio se u sidnejsku zračnu luku "Kingsford Smith" u nedjelju ujutro. Trenutno Singapore Airlines ima svjetski najdulji komercijalni let od Singapura do Newarka, koji traje 18,5 sati. Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta kako bi omogućio da avion leti bez prekida. Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući Qantasovu upravu, znanstvenike, istraživače i novinare te 10 članova posade.

- Cilj leta koji je potukao rekord bio je izvesti znanstveno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu u svrhu poboljšanja zdravlja, smanjenja jetlaga i utvrđivanja optimalne duljine razdoblja rada i odmora posade - rekao je Qantas.

Do kraja godine tvrtka će obaviti još dva dodatna istraživačka leta. Qantas namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sydney, Melbourne i Brisbane s New Yorkom i Londonom do 2021. godine, a ti će letovi putnicima skratiti put ukupno do četiri sata. Prošle godine Qantas je počeo s letovima Perth - London, jedinom izravnom vezom između Australije i Europe. H
Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike