Ekonomija
SPECIJALISTI ZA INTERNET STVARI

Dio svojeg poslovanja iz Njemačke sele u Osijek
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Hardver će proizvoditi u Njemačkoj, a u Osijeku će se proizvodi programirati

Budući da je još od 13. godine, odrastajući uz računala, znao da želi imati svoju softversku tvrtku, rođeni Vukovarac u tom svom naumu uspio je još početkom novog milenija, ali u drugoj državi - Njemačkoj. Ondje, točnije u Düsseldorfu, 2001. godine osnovao je tvrtku Simvelop, da bi 2008. otvorio i tvrtku kćer Troido, koja je bila jedna od europskih predvodnica razvoja softvera za Android sustav, surađujući s Googleom, Facebookom i Vodafoneom.

On je Miroslav Šimudvarac, stručnjak za brzorastuću granu tehnologije, internet stvari, koji je nedavno odlučio dio poslovanja svoje treće tvrtke kćeri, aconna, prebaciti u rodnu Hrvatsku, s izrazitom namjerom da otvori urede u Osijeku i Zagrebu. Kako ekskluzivno doznajemo, taj plan je u Slavoniji već realiziran, jer je aconno dobio mjesto u osječkom BIOS poduzetničkom inkubatoru, gdje se već pronašao i prvi zaposlenik. Stoga smo, uz kratku povijest aconna, provjerili što znači dolazak te njemačke tvrtke na osječku IT scenu, gdje se uopće primjenjuju internet stvari (eng. internet of things) i na kakvim bi zanimljivim projektima mogli raditi hrvatski programeri.

Najvrjedniji resurs


- Dok smo radili na jednom projektu za Vodafone, shvatili smo da tehnologija internet stvari nije lagana i da nije pogodna za prilagodbu na nove slučajeve. Zato smo, kako klijentima, tako i programerima, odlučili približiti tu tehnologiju, pa smo 2015. razvili naš prvi bluetooth modul niske energije i odgovarajuću razvojnu platformu, kao i prve senzore. Nakon što smo izradili te module, certificirali smo ih za europsko, američko i kanadsko tržište te tako privukli prve veće klijente - otkriva Šimudvarac upućujući pritom i na sam slogan aconna, "IoT made easy", u prijevodu "internet stvari na lagan način". U tom kontekstu, ni sam naziv aconno nije slučajno napisan malim slovima, jer simbolično označava povezivanje od početka do kraja, od alfe do omege.

- Najvrjedniji resurs tvrtke aconno su ljudi, a nakon što već godinama svjedočimo kvalitetnom radu suradnika iz Hrvatske, logičan korak bio je prebaciti dio poslovanja upravo ovdje. Što se tiče Osijeka, ovdje imamo jednog dugogodišnjeg suradnika Troidoa, kojeg smo angažirali kao projekt-menadžera za pronalaženje programera i organizaciju našeg širenja u RH, dok smo s FERIT-om već surađivali, - ističe Šimudvarac, koji za početak u Osijeku planira zaposliti pet, a u Zagrebu deset programera koji će razvijati softvere, a daljnji plan aconna je u Hrvatskoj zaposliti još 40 programera i 30 radnika u produkciji proizvoda, pri čemu će se velik fokus staviti upravo na studente. Stoga, iako će se hardver nastaviti proizvoditi u Njemačkoj, uskoro bi se u Osijeku aconnovi proizvodi mogli programirati, testirati, pa i pakirati.

Vlastiti razvoj
- Klijente svrstavamo u nekoliko kategorija - za one najveće, koji žele samostalno napraviti rješenja, proizvodimo elektroniku i senzoriku koje oni mogu programirati, a za ostale megakompanije poput Siemensa, Boscha i Vodafonea, koji nemaju vremena za vlastiti razvoj, izrađujemo cjelokupna rješenja. Za Vodafone smo tako napravili mali uređaj tragač, preko kojega se može pratiti lokacija određenih predmeta, psa ili mačke. S druge strane, u industriji, kroz takozvani retrofitting naši proizvodi pomažu starijim strojevima da postanu pametni, da uz senzore bilježe temperaturu, vlažnost... dok uz umjetnu inteligenciju predviđaju i koji dijelovi bi uskoro trebali na popravak - objašnjava Šimudvarac.

Jednom klijentu, koji iznajmljuje mobilne pumpe za gorivo, zbog čestih krađa na gradilištima aconno je smislio sklop koji identificira korisnika, bilježi potrošnju pumpe, ali i u oblaku pravi statistiku potrošnje pojedinih vozila. Za drugog koji se bavi proizvodima od čaja aconno je osmislio senzor za efikasnost, koji sugerira kada će se rola s filtrima istrošiti, kako bi se na vrijeme mogla zamijeniti te kako bi se vrećice čaja mogle nastaviti puniti bez zastoja u procesu. Uz efikasnost i uštede u proizvodnji, aconno utječe i na razvoj malih tvrtki, startupa, pa je tako za jednog klijenta proizveo pametnu kocku za društvene igre, koja je povezana s aplikacijom na pametnim telefonima, a za koju je izrađen cijeli sustav, od elektronike do softvera, s pomoću kojega je klijent naposljetku zavrijedio gotovo dva milijuna eura od investitora.

Marko Mandić
U Slavoniji je zavidan broj stručnjaka u sferi informacijskih tehnologija
Ekspedicija tvrtke aconno nedavno boravila je u Hrvatskoj, a najveći dio svojega putovanja provela je upravo u Slavoniji. Uz direktora Miroslava Šimudvarca, istok Hrvatske su nakon Zagreba i Dalmacije tako posjetili i Thomas Hollwedel, suosnivač i voditelj marketinga u tvrtki aconno, kao i dva programera, koji će u Osijeku i Zagrebu voditi tehničke razgovore s novim zaposlenicima. - Ljudi su u Osijeku iznimno srdačni, a većina ih odlično govori i razumije engleski jezik, a ono što je nama možda i najvažnije - prisutna je zavidna količina stručnjaka i talenata u sferi informacijskih tehnologija - istaknuo je Hollwedel, kojega je u Hrvatskoj oduševila prirodna raznolikost, ali i gastronomska ponuda. Treba naglasiti da su upravo ovakvi, ali i znatno dulji boravci, kako njemačkih zaposlenika u RH tako i domaćih programera u Njemačkoj, glavni cilj aconna, koji razmjenom zaposlenika želi potaknuti edukaciju, komunikaciju, ali i povezanost radnog tima.
Pronalaženje novog kadra sada je glavna preokupacija
Danas aconno u Düsseldorfu ima deset zaposlenika, a u Hrvatsku dolazi zbog ustaljeno dobre suradnje s domaćim tvrtkama i obrtnicima, koji su im već pomagali u izradi brojnih prototipa, dok je mali softverski tim u sklopu Troida već napravio mnoštvo odličnih softvera za velike njemačke klijente. Pronalaženje novog kadra sada je glavna preokupacija aconna, koji se zbog specifičnog stanja na tržištu mora fokusirati na privlačenje zaposlenika, dok bilježi konstantan interes brojnih klijenata. Naime, dok većina hrvatskih tvrtki, s kojima ova njemačka tvrtka surađuje, internet stvari koristi samo kroz “oblak” (eng. cloud), prikupljući tako podatake za održavanje i optimizaciju procesa u poslovanju, aconno proizvodi hardvere i elektroničke sustave koji izravno i po želji klijenta utječu na svakodnevicu, proizvodnju, industriju, ali i razvoj novih tvrtki.
40

programera i 30 radnika u produkciji aconno će zaposliti u RH
Možda ste propustili...

HRVOJE STOJIĆ, ANALITIČAR HUP-A

Lijekovi će morati blago poskupjeti

GRAĐEVINSKI SEKTOR U PROBLEMIMA

Radnike više ne može zadržati ni viša plaća

Najčitanije iz rubrike