Svijet
BRITANSKI ODLAZAK OPET SE ODGAĐA?

EU će još malo pričekati s odlukom o odgodi Brexita
Objavljeno 21. listopada, 2019.

Europska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego što odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka u nedjelju.


Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom Johnsonovu dogovoru o razdruživanju od EU-a, zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. listopada. Na sastanku veleposlanika EU-a u nedjelju diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Europskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu idući tjedan. "Očekujemo više jasnoće pred kraj tjedna, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu", rekao je visoki diplomat Unije. Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: "Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo."

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti. Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to osobno ne želi. Strahujući da bi Britanija mogla izići iz Europske unije bez dogovora, igrom slučaja ili namjerno, jedan britanski zastupnik u subotu je smislio plan kojim je premijeru Borisu Johnsonu oduzeo pobjedu u pitanju Brexita. Šezdesettrogodišnji Oliver Letwin bivši je ministar poznat po svom ljubaznom ponašanju i znanju procedura kojima je rješavao nesuglasice u parlamentu. Zbog Brexita je dobio ugled buntovnika s razlogom - zaustavljanja izlaska iz EU-a bez dogovora. Prvo subotnje zasjedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je biti zaključeno prihvaćanjem sporazuma koji je Johnson postigao s EU-om prošlog četvrtka, čime bi uspio u onome što Theresa May nije postigla - dobivanju podrške dogovora s Bruxellesom. No Letwin, kojeg je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke, premijeru je pripremio zamku. Potezom koji je raskrinkao nepovjerenje obiju strana u parlamentu Letwin je progurao amandman od 26 riječi koji, kako tvrdi bivši torijevac, odgodom glasanja o sporazumu otklanja bilo kakve šanse Brexita bez dogovora. Njegov amandman dobio je 322 glasa, a Johnson 306. H
Michael Gove

ministar u britnaskoj vladi

Izlazimo do 31. listopada. Imamo i sredstva i mogućnosti za to. To je pismo poslano jer je parlament tražio da se pošalje..., no parlament ne može izmijeniti mišljenje premijera, parlament ne može promijeniti vladinu politiku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike