Svijet
BRITANSKI ODLAZAK OPET SE ODGAĐA?

EU će još malo pričekati s odlukom o odgodi Brexita
Objavljeno 21. listopada, 2019.

Europska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego što odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka u nedjelju.


Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom Johnsonovu dogovoru o razdruživanju od EU-a, zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. listopada. Na sastanku veleposlanika EU-a u nedjelju diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Europskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu idući tjedan. "Očekujemo više jasnoće pred kraj tjedna, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu", rekao je visoki diplomat Unije. Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: "Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo."

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti. Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to osobno ne želi. Strahujući da bi Britanija mogla izići iz Europske unije bez dogovora, igrom slučaja ili namjerno, jedan britanski zastupnik u subotu je smislio plan kojim je premijeru Borisu Johnsonu oduzeo pobjedu u pitanju Brexita. Šezdesettrogodišnji Oliver Letwin bivši je ministar poznat po svom ljubaznom ponašanju i znanju procedura kojima je rješavao nesuglasice u parlamentu. Zbog Brexita je dobio ugled buntovnika s razlogom - zaustavljanja izlaska iz EU-a bez dogovora. Prvo subotnje zasjedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je biti zaključeno prihvaćanjem sporazuma koji je Johnson postigao s EU-om prošlog četvrtka, čime bi uspio u onome što Theresa May nije postigla - dobivanju podrške dogovora s Bruxellesom. No Letwin, kojeg je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke, premijeru je pripremio zamku. Potezom koji je raskrinkao nepovjerenje obiju strana u parlamentu Letwin je progurao amandman od 26 riječi koji, kako tvrdi bivši torijevac, odgodom glasanja o sporazumu otklanja bilo kakve šanse Brexita bez dogovora. Njegov amandman dobio je 322 glasa, a Johnson 306. H
Michael Gove

ministar u britnaskoj vladi

Izlazimo do 31. listopada. Imamo i sredstva i mogućnosti za to. To je pismo poslano jer je parlament tražio da se pošalje..., no parlament ne može izmijeniti mišljenje premijera, parlament ne može promijeniti vladinu politiku.