Regija
DRŽAVNO PRVENSTVO U KUHANJU SARME U KOTLIĆU

Skuhano oko 1350 sarmi
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Kuhalo je 25 ekipa, ali i pojedinci iz dvije županije i susjedne Mađarske
DONJI MIHOLJAC

U organizaciji Udruge miholjačkih kuhara u kotliću Kupusari iz Donjeg Miholjca, na prostoru Gradske tržnice održana je tradicionalna 5. Sarmijada – državno prvenstvo u kuhanju sarme u kotliću.

Poznata kulinarska manifestacija ove je jubilarne godine privukla velik broj posjetitelja, koji su imali priliku uživati u sarmi koju su pripremile vrijedne ruke natjecateljskih timova. Na natjecanje su se odazvale 24 kuharske ekipe, ali i pojedinci iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te ekipa Švalerovo oko iz mađarskog Harkanja.

Prema odluci komisije, koju su činili Kata Bačić, članica KUD-a Seljača Sloga iz Baranjskog Petrovog Sela, Miroslav Katavić, član Udruge Kupusari Donji Miholjac i Melia Vidaković, direktorica Turističke zajednice grada Donjeg Miholjca, najbolju sarmu skuhao je Željko Turalija iz Veliškovaca. Druga najbolja sarma bila je ona Roberta Nagya iz Harkanja, a treća od ekipe NK-a Mladost Črnkovci. Nagrađeno je još sedam natjecatelja – Ivan Vidaković iz Donjeg Miholjca, Željka Bačić iz Baranjskog Petrovog Sela i Jadranka Barić iz Belišća te ekipe Vrećari iz Viljeva, Jorgovani iz Otoka te Susjedi i Vjeverice iz Donjeg Miholjca. Najboljih deset natjecatelja dobilo je nagrade koje im je uručio gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, a svi ostali natjecatelji dobili su zahvalnice za sudjelovanje.

Kako je istaknula članica komisije za ocjenjivanje Melia Vidaković, i ovaj su put presudile nijanse.

- Ocjenjivala se aroma, okus, izgled, odnosno kako je sarma zamotana te kuhanost mesa. Više od 60 posto sarmi je bilo kvalitetno pripravljeno. Kod nekih sarmi osjetila se užeglost zbog dodavanja suhog mesa, a kod nekih kiselost zbog previše paradajz soka i naravno to nije moglo proći. No sve u svemu, zadovoljni smo entuzijazmom svih koji su se odazvali na ovu gastronomsku manifestaciju – kazala je Vidaković.

Organizator je sudjelovanje iskoristio za dodjelu prigodnog dara Željki Vida, inače majci nogometaša Domagoja Vide, koja je predložila naziv Udruge miholjačkih kuhara u kotliću - Kupusari. Naziv je odabran jer je područje Donjeg Miholjca nekada bilo poznato po proizvodnji kupusa.

- Prije pet godina začeta je ideja o udruživanju i osnivanju udruge. Gospođa Željka na jednom je druženju predložila naziv za udrugu Kupusari, a koji je s oduševljenjem prihvaćen. Inače, miholjački je kraj davnih dana bio poznat po uzgoju kupusa. U zaprežnim kolima s konjima vozio se kupus u Osijek, Požegu, Slavonski Brod. U čast kupusa i sarme organiziramo i ovo gastronomsko natjecanje, koje svake godine okuplja sve više natjecatelja - rekao je Nedeljko Josić, predsjednik Udruge Kupusari.

I ovogodišnja je Sarmijada pokazala i dokazala da je sarma jelo koje vole svi. Na stolovima se našlo oko 1350 sarmi. Tisuću sarmi u četiri velika kotla skuhala je Udruga Kupusari za posjetitelje, a oko 350 natjecateljske ekipe u kotlićima.

Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike