Regija
ODRŽAN PRVI SAJAM KNJIGA I IZDAVAŠTVA NACIONALNIH MANJINA

Čuvaju svoju baštinu i tradiciju
Objavljeno 21. listopada, 2019.
VUKOVAR

Savez Rusina RH i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Gradske knjižnice Vukovar, organizirali su u subotu prvi SAKNAM - Sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Sajam je održan u prostoru vukovarske knjižnice, na inicijativu Dubravke Rašljanin, predsjednice Saveza Rusina RH.

- Dugo sam aktivna u kulturi nacionalnih manjina, pa sam dolazila u doticaj s raznim knjigama i dobivala ih na poklon. Čitajući te knjige, zapitala sam se zašto se predstavnici nacionalnih manjina ne bi barem jednom godišnje sastali i prikazali svoja izdanja u prethodnoj godini, ono što im je najvažnije - pojasnila je Rašljanin, dodajući kako je tako i nastala ideja za organiziranje sajma knjiga i nakladništva u suradnji s vijećima nacionalnih manjina najistočnije hrvatske županije.

Osim knjiga, izloženi su i časopisi, publikacije i različita tiskana izdanja svih manjina. Rašljanin je navela kako se rusinska nacionalna manjina predstavila izdanjima časopisa "Nova Dumka" (Savez Rusina ga izdaje od svoga osnivanja 1968. godine) i "Vjenčić", namijenjen najmlađoj populaciji, ali i većim brojem knjiga koje prikazuju život Rusina na ovom području i drugim krajevima gdje Rusini žive.

- Tu je i knjiga koja je izuzetno bitna za našu nacionalnu manjinu, u kojoj su prvi put evidentirani svi Rusini koji su dali život u Domovinskom ratu. Svake godine nastojimo izdati po 2 - 3 knjige, uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine - naglasila je i izrazila nadu kako će ovaj sajam postati tradicionalan jer lijepa riječ na svakom jeziku pridonosi spajanju ljudi, a na ovaj se način može dobiti odličan uvid u ono što u nakladničkoj djelatnosti rade pripadnici svih nacionalnih manjina.

- Knjigama i časopisima čuvamo svoju kulturnu baštinu i tradiciju i ostavljamo nešto trajno u nasljeđe budućim generacijama - zaključila je Rašanin.

Sajam je održan u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige. D. Korpoš
Sutra “Putovanje jazzom kroz film”
Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se od 15. listopada do 15. studenoga na državnoj i lokalnim razinama govori o knjizi, knjižničarstvu i knjižarstvu te promiče čitanje. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, kroz moto “U ritmu čitanja”, a u njezinu će okviru sutra, s početkom u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Vukovar biti održano glazbeno predavanje pod nazivom “Putovanje jazzom kroz film”. U programu će nastupiti Lela i Joe Kaplowitz uz prateći band. Tjedan dana kasnije održat će večer šansone uz Srđana Depola.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike