Regija
DUALNO OBRAZOVANJE

Multinorm đake osposobljava za kvalitetan kadar
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Osposobe ih za rad na najmodernijim strojevima, a potom ih i zapošljavaju, imaju 47 praktikanata
GRADIŠTE

Da znanja i vještine postaju najveći kapital i da je usklađenje obrazovanja i tržišta rada i potreba u gospodarstvu prijeko potrebno radi stvaranja kvalitetne radne snage prepoznali su i u Multinormu u Gradištu. Riječ je o uspješnoj tvrtki specijaliziranoj za dizajn, proizvodnju i izradu elemenata i sklopova te robotskih manipulatora koji čine sastavni dio proizvodne linije za sastavljanje automobilskih karoserija. Izvozi gotovo sve što proizvede, trenutačno zapošljava 241 djelatnika i bilježi snažan rast.

Multinorm ima izvrsnu suradnju sa srednjim strukovnim školama u Županji i Vinkovcima. Odvija se kroz praktikantsku nastavu i funkcionira po sustavu dualnog obrazovanja koji je najsličniji onome u Njemačkoj. U nastavi se izmjenjuju tjedni škole i tjedni prakse, koju učenici odrađuju tijekom cijele godine. Praktikanti od prvog dana sudjeluju u stvarnom proizvodnom procesu te im se plaća svaki sat rada, što predstavlja motivaciju i za rad i za daljnje obrazovanje.

- Takav pristup rezultira time da su učenici na kraju treće godine osposobljeni za rad na najsuvremenijim strojevima, a nakon završetka školovanja i uspješno odrađene prakse u Multinormu stječu pravo na stalni radni odnos. Trenutačno imamo 47 praktikanata i ovim modelom školujemo naše buduće radnike posljednjih osam godina. Model se pokazao kao neiscrpan izvor nove kvalitetne radne snage za našu tvrtku jer ovako školovan radnik ima znatno veće sposobnosti i znanja u radu od onih koji se nude na burzi rada - ističe financijski direktor Dario Lovretić.

Lani je u poduzetničkoj zoni Ambarine u Gradištu završena gradnja velikog proizvodnog pogona, kamo se Multinorm odlučio preseliti iz Cerne zbog boljih uvjeta za rad i razvoj proizvodnje.

- Cilj ove investicije bio je nadograditi tehnološku bazu te omogućiti da naši postojeći proizvodi budu modernizirani. Uz usluge montaže i umjeravanja, finalni proizvod smo dodatno oplemenili tehnologijama kao što su pneumatika, hidraulika i elektronika. Sve ovo, uz jačanje ljudskih resursa, omogućava nam diversifikaciju proizvoda i usluga i time jača konkurentnost tvrtke na europskom tržištu - ističe Lovretić. Dodaje kako im je upravo zaokruženi ciklus proizvodnje "od ideje do gotovog proizvoda" uz veću konkurentnost donio i veću pregovaračku moć u ugovaranju budućih poslova. Ističe rast prihoda od 80 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. U 2018. zaposleno je 55 novih radnika, a ove godine još njih 24.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) projektu izgradnje nove poslovne hale vrijednom gotovo 40 milijuna kuna, kroz poziv "Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu", osigurala je više od 13,84 milijuna kuna nepovratnih sredstava. A kroz poziv "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz IKT" Multinormu je dodijeljeno 1,45 milijuna kuna za opremanje i unaprjeđenje poslovnih procesa putem ERP-a.

- S obzirom na lokaciju na kojoj djelujemo, ljudske resurse kojima raspolažemo te uz financijske potpore koje primamo, vjerujem da ćemo i ubuduće ostvarivati sve svoje ciljeve te se uspješno nadmetati na globalnom tržištu - zaključuje Lovretić.

Marija Lešić Omerović
Praktikanti od prvog dana sudjeluju u proizvodnom procesu u tvrtki i plaća im se svaki sat rada
ŠIRE PROIZVODNJU
Autoindustrija postaje podložna velikim oscilacijama u proizvodnji i u tvrtki razmišljaju o širenju proizvodnje na druge industrije i sektore. Prilike vide u opremanju pogona za preradu ruda, opremanju pogona u prehrambenoj industriji, pa i u proizvodnji alata za razminiranje.
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike