Mozaik
DANI JABUKE 2019. U GORAŽDAMA

Mlade kuharice Tamara i Kristina osvojile 3. mjesto
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Međunarodno natjecanje ‘‘Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji‘

U sklopu manifestacije Dani jabuke 2019., koja je održana u Goraždama i ove godine, treći je put održano Međunarodno natjecanje pod nazivom ‘‘Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji‘‘. Više nego uspješan organizator natjecanja ponovo je bila Srednja stručna škola ‘‘Džemal Bijedić‘‘, a natjecanje je održano u kategoriji učenika srednjih ugostiteljskih škola u pripremi poznate bosanske slastice tufahije te deserta od jabuke. I ove, kao i prošle dvije godine, svoju ekipu imala je i Srednja škola ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica, koja je ponovo ostvarila odličan rezultat osvojivši treće mjesto i brončanu medalju:



Jaka konkurencija

- Našu su školu, kao i prošle godine, predstavljale učenice 3.d razreda Kristina Lončar i Tamara Jovanović i osvojile 3. mjesto, što je odličan rezultat jer je konkurencija bila iznimno jaka. U pratnji učenica bile smo prof. Mirjana Boloban i ja, i moram izraziti golemo zadovoljstvo i pohvalu školi organizatora koji su nas vrhunski primili i ugostili. Sve tri godine dio smo ovog natjecanja i moram priznati da je svake godine sve bolje, konkurencija sve jača i to je dokaz da škola ‘‘Džemal Bijedić‘‘ radi odličan posao. Dolazimo sigurno i iduće godine – rekla je stručna učiteljica kuharstva Danira Vinković.


Tamara i Kristina ponovo su uživale u samom dolasku i sudjelovanju, i to im je zapravo najveća nagrada:


- Naša je škola svake godine u vrhu, prve smo godine bili prvi, druge godine Tamara i ja bile smo četvrte i evo sada smo nas dvije treće. Zapravo je teško natjecati se s učenicima kojima je tufahija svakodnevica, ali hrabro se borimo, dajemo sve od sebe i eto, isplati se. Ponovo smo srele svoje prijateljice i prijatelje i to je sada već veliko i neraskidivo prijateljstvo, a o novim iskustvima koje stječemo na ovakvim natjecanjima ne treba niti govoriti. – kaže Kristina Lončar, a Tamara priča kako su izrađivali brončane slastice:
Presudile nijanse

- Prvo smo pripremale desert od jabuka. Umutile smo žumanjke sa šećerom, u međuvremenu stavili mlijeko da provri i stavili žumanjke unutra te kuhale dok se nije zgusnulo. Potom smo tučene bjelanjke pomiješali sa zgusnutim žumanjcima. Kada smo dobile toplu kremu, namazale smo ju na petit-kekse. Potom smo skuhale jabuke u šećernom sirupu te ih napunile s orasima, grožđicama i pekmezom od šljiva, aronije i čokolade, koji smo same pripremile u školi i zatim stavile gore na kekse. Ostatkom kreme prelile smo cijeli desert. Tufahiju smo pripremale jednostavno, jabuke skuhale u šećernom sirupu s malo cimeta i limuna. Kada su bile kuhane, napunile smo ih orasima i šlagom te na kraju u dekoraciji na tufahiju stavile šlag i višnju. Zanimljivo je da smo zapravo imale samo bod manje o dvije ekipe ispred nas koje su imale jednak broj bodova, no presudile su nijanse. U svakom slučaju prezadovoljne smo, Kristini i meni ovo je treće zajedničko odličje, osvojile smo dvije zlatne medalje za palačinke prošle godine u Zenici i Orahovici i evo sada bronca u Goraždama – zaključila je Tamara Jovanović.

Ove dvije mlade kuharice već su sada u srednjoškolskoj dobi pokazale zavidan talent i gastronomsko znanje te postale pravi ponos svoje škole i grada Orahovice.


Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike