Zdravlje
NAMIRNICE S PREPORUKOM NUTRICIONISTA

Jogurt i cikla odlični za imunitet
Objavljeno 21. listopada, 2019.

Detoksikacija je nešto što bismo s vremena na vrijeme svi trebali učiniti. Procesom detoksikacije čistite tijelo od toksina, smanjujete žudnju za nezdravim namirnicama, budite probavni sustav i pripremate tijelo na zdraviji oblik prehrane. Uz velik izbor namirnica, nije uvijek jednostavno odabrati ono najbolje. Mnoge su namirnice dobre za detoksikaciju tijela, ali mi vam donosimo listu najboljih, onih s najboljom preporukom nutricionista.

Artičoke sadrže antioksidanse koji se koriste za liječenje problema rada jetre jer stimuliraju protok žuči. Žuč tijelu pomaže da razgradi masti i čisti tijelo od potencijalno opasnih spojeva koji mogu prouzročiti kroničnu upalu.

Avokado sadrži nezasićene masne kiseline i spojeve koji blokiraju apsorpciju štetnih masti koje povećavaju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali potiču nastanak raznih bolesti. Cikla iIma moćno protuupalno i fungicidno svojstvo. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, potiče rast stanica, smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i pomaže u procesu regeneracije stanica jetre, koja je najzaslužnija za detoksikaciju tijela. Brokula ima odlična antioksidativna svojstva. Znanstvenici su dokazali da redovito konzumiranje brokule može smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka. Osim brokule, djelotvorni su kupus, prokulice, kelj i cvjetača. Kopar i komorač su bogati vitaminima i protuupalnim spojevima. Kopar sadrži tvari koje potiču rad jetre, odličan je izvor vlakana i sadrži jako malo kalorija. Komorač je bogat vitaminom C koji ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. Zeleni čaj je izvor antioksidansa. Sadrži kofein koji ovom napitku daje svojstvo podizanja energije. Ima svojstvo diuretika te pomaže prilikom oslobađanja od napuhnutosti i izlučivanja viška vode iz tijela. Agrumi su gotovo najbolji izvor vitamina C koji ima odlična antioksidativna svojstva. Vitamin C smanjit će razinu slobodnih radikala u tijelu i rizik od nastanka raznih bolesti. Luk i češnjak sadrže flavonoide koji stimuliraju rad jetre. Imaju odlična antibakterijska svojstva i jačaju imunitet. Iako nisu primamljivog okusa i mirisa, svakako ih trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Jogurt sadrži probiotike koji reguliraju rad probavnog sustava i jačaju imunitet. Sprječavaju rast štetnih bakterija u crijevima, štite mikrofloru u crijevima i potiču njezinu regeneraciju. J. Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIKLJUČI SE NAJBOLJOJ EKIPI U GRADU

Licencirani osječki treneri preuzimaju najmoderniji fitness centar u Istočnoj Hrvatskoj!

2

STUDIJA PREHRANA

Najviše omega-3 masnih kiselina u masnim ribama

3

NIZ PROBLEMA POVEZANIH S NEKVALITETNIM SNOM MOŽE ZA TREĆINU POVEĆATI RAZINU STRESA

Odraslima u dobi između 18 i 65 godina preporučuje se sedam do devet sati sna