Regija
DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Štandovi u duhu
tradicije slatinskoga kraja
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Izlagači su se potrudili pokazati svu raskoš proizvoda zahvaljujući plodnoj zemlji

SLATINA

Premda slatinski vrtići, osnovne i srednje škole u svojim ustanovama obilježavaju Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Grad Slatina i gradska Turistička zajednica organiziraju i središnju manifestaciju Jesen i dani kruha u Parku 136. slatinske brigade usred grada.
Na ovogodišnjoj, petoj po redu, svoje proizvode na štandovima ukrašenim jesenjim plodovima izlagali su slatinski dječji vrtići Zeko i Suncokret, 12 razrednih odjela i Područna škola Gornji Miholjac Osnovne škole Eugena Kumičića, Područna škola Donji Meljani slatinske OŠ Josipa Kozarca, OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac i učeničke zadruge Bukvica (OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica), Slatina (Srednja škola Marka Marulića), Obrtnik (Industrijsko-obrtnička škola), Zalatnuk (OŠ Eugena Kumičića) i Sekvoja (OŠ Josipa Kozarca).
Gradsku manifestaciju svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak, koji je zahvalio djeci, njihovim roditeljima i bakama, tetama, učiteljima i profesorima na pripremanju i sudjelovanju, jer zahvaljujući upravo njima, štandovi su bili prepuni proizvoda i prelijepo uređeni u duhu tradicije slatinskoga kraja. Plantak je naglasio kako je ova manifestacija najbolja prilika za zahvalu zemlji na svemu što nam je podarila, ali i za prisjećanje na one koji nemaju takvo bogatstvo prirode.
Izlagači su se doista potrudili pokazati svu raskoš proizvoda koji nastaju u kućanstvima zahvaljujući plodnoj zemlji, od svih mogućih vrsta kruha, peciva, kiflica i pereca, do različitih vrsta kolača, od voća i šumskih plodova do vješto načinjenih lutkica od komušine i ukrasnih vjenčića od suhog cvijeća, a bilo je i ukrasnih i uporabnih predmeta koji su nekad bili neizostavni dio svakog domaćinstva, a danas predstavljaju etnobogatstvo slatinskoga kraja.
Svojim nastupima u glazbenom paviljonu, manifestaciju su i ove godine obogatili polaznici dječjih vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola, a 
izlagače i sve izložene proizvode blagoslovio je župnik vlč. Dragan Hrgić. Posebno povjerenstvo obišlo je i pregledalo sve štandove kako bi utvrdilo koji su uređeni najkreativnije. Prvu mjesto i nagradu Grada Slatine, poklon-bon u vrijednosti 500 kuna osvojio je štand Dječjeg vrtića Zeko, na drugo mjesto plasirao se štand Područne škole Donji Meljani OŠ Josipa Kozarca i osvojio poklon-bon u vrijednosti 300 kuna, dok su treće mjesto i bon na 200 kuna pripali 4.c razredu OŠ Eugena Kumičića.

Petar Žarković

Dani kruha u vrtićima i školama

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca manifestaciju je organiziralo školsko stručno vijeće vjeronauka. Prigodnu priredbu pripremile su učiteljice razredne nastave, etno skupina pod vodstvom nastavnice Slavice Ostrogonac, a nastupio je i zbor pod vodstvom učitelja glazbene kulture Filipa Jankovića. Skupina djece s nastavnicom Marinom Martinović posjetila je štićenike Doma za starije Zdenka u Slatini. Prava mala svečanost održana je i u Dječjem vrtiću Zeko. Bio je to završetak  brojnih radionica i igraonica na kojima su se mališani upoznavali s darovima prirode i jesenskim plodovima. Oni su i za ovu prigodu sa svojim tetama pripremili različite pjesmice i recitacije. I u Dječjem vrtiću Suncokret cijeloga su se tjedna održavale prigodne aktivnosti – mališani su izradili pekarske kape, umijesili tijesto i izradili maštovite pekarske proizvode, a kruh i razne slastice, kao i sve prisutne, blagoslovio je župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić.

Možda ste propustili...

MALI LAV ŠIMUN STOJANOVIĆ IZ ŽUPANJE PRIPREMA SE ZA NOVU OPERACIJU

Sam napravi desetak koraka, igra se s ovčarom Simbom

SURADNJA S VATROGASCIMA IZ TIROLA

DVD Orahovica dobio autoljestve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana