Novosti
VLADAJUĆA KOALICIJA PROŠLA JOŠ JEDAN TEST

Oporba ponovno nije uspjela smijeniti ministra Kujundžića
Objavljeno 18. listopada, 2019.

Drugi put u godinu dana saborska oporba nije uspjela smijeniti ministra zdravstva Milana Kujundžića, od 76 glasova potrebnih za opoziv opozicija ih je u petak prikupila 48.


"Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva", konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon što se pokazalo da je od 127 zastupnika u sabornici za opoziv bilo njih 48, protiv 79, a nitko suzdržan. Iako se činilo da bi glasovanje o Kujundžiću mogao biti test vladajuće koalicije s obzirom na potporu HNS-a i Kluba Milana Bandića zahtjevima prosvjetara, nakon premijerove najave o povećanju plaća zastupnici iz obaju klubova dali su u petak Kujundžiću potporu. Oporba je do samog glasovanja ponavljala kritike na ministrov račun.


Kujundžić je zdravstveni sustav doveo pred potpuni kolaps, liste čekanja sve su duže, a to dovodi do tihe privatizacije. No ključan razlog zašto više ne može biti ministar je to što nije osigurao financijsku održivost sustava, rekao je Željko Jovanović (SDP). Željko Reiner (HDZ) uzvraća da je oporba tražila Kujundžićev opoziv na temelju "mizernog uratka". "Nije bilo ni jednog navoda što je taj ministar napravio krivo, što je tako kobno napravio da ga valja smijeniti. U tom mizernom uratku nema ni jedne brojke, a govori se o financiranju zdravstva", poručio je oporbi prozivajući je da je svojim istupima stvorila krivu sliku u javnosti o stanju u hrvatskom zdravstvu.


Glasovanje o povjerenju ministru zdravstva tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta, koji ga je prozivao za izostanak reformi i strateškog upravljanja zdravstvenim sustavom. "Sad već svi dionici sustava vide da je voda došla do grla - i liječnici, i medicinske sestre, i poslodavci, i veledrogerije, ali prije svega pacijenti", tvrdila je u saborskoj raspravi Mostova zastupnica Ines Strenja.


Most je prvi put pokušao smijeniti Kujundžića lani, 12. listopada, kada su za njegovu smjenu bila 53 zastupnika, a protiv njih 77.
Ministar Kujundžić za Televiziju N1 izjavio je kako mu zahtjev za opozivom nije naštetio. "Zahvalan sam ovim dnevnim politikantima iz Mosta i SDP-a koji su pokrenuli to, jer to je bila prilika da u Saboru i hrvatskoj javnosti kažemo što je sve ova Vlada napravila u zdravstvenom sustavu", rekao je Kujundžić. H/D.Pav.
Milan Kujundžić

ministar zdravstva

Zahvalan sam ovim dnevnim politikantima iz Mosta i SDP-a koji su pokrenuli to, jer to je bila prilika da u Saboru i hrvatskoj javnosti kažemo što je sve ova Vlada napravila u zdravstvenom sustavu.
Možda ste propustili...