Osijek
NA VRATA KUCA STUDENI, A TOPLO JE...

Listopad na 26 °c babljem je ljetu nemoguće odoljeti
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Grije nas vjerna imitacija kasnoproljetnog sunca pa ne čudi što je na ulice, šetnice i u parkove izišlo i staro i mlado

Tek što smo iz ormara nevoljko izvukli tople kapute i jesensku obuću te polako počeli grijati stanove, bablje ili miholjsko ljeto, kako se još u meteorologiji naziva podulje jesensko razdoblje lijepa i blaga vremena, kada naše krajeve zahvaća izraženi greben azorske anticiklone, donijelo je novi zaokret - sunce, sunce i samo sunce. Ne ono zubato, zimsko, koje također volimo, da se ne bi uvrijedilo, nego vjerna imitacija kasnoproljetnog svibanjskog sunca, koje nas grije do nevjerojatnih 26 Celzijevih stupnjeva, iako na vrata već kuca studeni, a kestenjari su odavno zauzeli svoje standardne punktove.

Osječanke i Osječani dakle već danima žive u proljetnom ritmu, zbog čega mnogi od njih svaki slobodan trenutak koriste kako bi se okupali suncem na svježem i mirisnom listopadskom zraku. Posebno su u ovo doba godine šarmantni osječki parkovi, idealni za odmor i uživanje u jesenskom šarenilu. Jutra su svježa, maglovita, prava jesenska, međutim, već rani prijepodnevni sati donose istinsku proljetnu ugodu. Ova je neobična, ali tako dobrodošla meteorološka pojava, na trenutke i komična, jer kako drukčije okarakterizirati situaciju u kojoj naši sugrađani u majicama kratkih rukava i japankama stoje u redu kod kestenjara.

Ono što je najbolje, kraj ovoj uživanciji još se ne nazire, bar ne tako skoro. Pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme pratit će nas i idućih dana, kažu posljednje vremenske prognoze, stoga valja što bolje iskoristiti ovu prirodnu blagodat. Mnogi to, naravno, već naveliko i čine. Dovoljno je vidjeti vrevu koja je svakodnevno prisutna na omiljenoj osječkoj šetnici - promenadi, a bez sumnje će kulminirati i ovoga vikenda. Brojne obitelji, mlado i staro, ovih dana izlaze upiti što više toplih sunčevih zraka, a oni odvažniji, poput dobro poznate ekipe s Kopike, nisu propustili priliku i okupati se u najdražoj Dravi. Njima je, doduše, trenutačna temperatura vjerojatno previsoka jer poznato je da kupanje na lijevoj obali Drave ne propuštaju ni u hladnim zimskim mjesecima (sjetite se samo tradicionalnog picigina na Badnjak).

Kad smo već kod Drave, moramo spomenuti i njezin neuobičajeno nizak vodostaj, što su proteklog vikenda iskoristili ekološki osviješteni sugrađani čisteći smeće koje je ostalo iza neodgovornih pojedinaca koji ne mare za grad i prirodu. Bilo je tu svega, čak i automobilskih guma, stoga velika hvala svima koji su sudjelovali u toj akciji.

E, paučina! Gotovo smo zaboravili... Ako se u nju do sada niste zapetljali, morali ste ju bar primijetiti, jer ima je zaista puno i posvuda. To su vam zapravo "bapske vlasi", zbog čega se u Slavena i uvriježila sintagma "bablje ljeto".

Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike