Osijek
VOLONTERSKA AKCIJA 72 SATA BEZ KOMPROMISA

Uklanjaju otpad, čiste stanove, peku palačnike
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Međunarodni volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”, koji od 1995. godine okuplja mlade ljude i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i dobrovoljni rad, ove je godine održan u deset hrvatskih gradova, među kojima je i Osijek. Njegova je svrha populariziranje volonterstva u društvu, posebno među sredonjoškolcima, studentima i mladim zaposlenicima, kako bi zajedničkim snagama i akcijama pozitivno utjecali na zajednicu u kojoj žive.

Kako nam je rekla dopredsjednica Studentskog katoličkog centra (SKAC) Osijek i voditeljica ovog projekta u našemu gradu Sanja Počuča, ove godine u Osijeku sudjeluje 350 volontera u 48 različitih akcija. Ovaj volonterski maraton počeo je u četvrtak navečer svetom misom u Rezidenciji Družbe Isusove u Stepinčevoj 27, mladi potom volontiraju cijeli petak i subotu, a cijela akcija završava u nedjelju svetom misom u osječkoj konkatedrali s početkom u 11.30. Počuča ističe da su se volonteri u, dobi između 16 i 30 godina, prijavili preko interneta te da oni daruju sebe i svoje vrijeme, ali ne znaju kamo će biti poslani, zbog čega se ova akcija i zove “bez kompromisa”.

- Mi u Osijeku provodimo tri vrste akcija. Jedno su ekološke akcije, poput čišćenja divljih odlagališta otpada, na Zelenom polju i Poligonu C. Imamo i različite socijalne akcije. To su druženja s osobama koje su na rubu društva, kao što su djeca s posebnim potrebama i s poteškoćama u razvoju, stariji i nemoćni. Imamo tri staračka doma uključena u ovaj projekt. Priredili smo kreativne radionice, a u staračkim su se domovima pekle palačinke. Družimo se i s korisnicima Centra za inkluziju. Djecu s Downovim sindromom vodimo u Zoološki vrt. Imamo i različite radne akcije koje obuhvaćaju krečenje, gletanje, cijepanje drva ili bilo kakav fizički posao koji je potreban socijalno ugroženim obiteljima. Ove godine pospremit ćemo pet ili šest stanova nepokretnih ljudi koji nemaju nikoga. Bojimo i ograde te uređujemo dvorišta u dječjim vrtićima i udruzi “Od mene za tebe” u Antunovcu - rekla nam je Počuča. D.C.
Volonteri su u dobi između 16 i 30 godine i ne znaju kamo će biti poslani, pa se akcija zove “bez kompromisa”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana