Osijek
PROFESORICE IZ ŠVEDSKE NA ERASMUSU U OSIJEKU

Impresionirane gradom, Dravom i metodama predavača iz Janusa
Objavljeno 19. listopada, 2019.

Petodnevni boravak u Osijeku koji su protekloga tjedna krasile ugodne, za skandinavske zemlje netipične listopadske temperature, uistinu je impresionirao tri profesorice iz Švedske koje su spojile ugodno s korisnim u sklopu Erasmus+ projekta i upoznavajući Slavoniju otkrile nastavne metode kolega iz osječkog Učilišta Janus. One su Elisabet Cham Brunnegård, Hillevi Lidman i Svetlana Söderlund, a dolaze iz Centra za učenje u gradiću Falköpingu (Lärcenter Falköping), gdje migrante uče švedski jezik.

- Migranti kod nas dolaze s drugih kontinenata, najčešće iz Afrike i Azije, a budući da je riječ većinom o izbjeglicama iz ratom pogođenih područja, polaznici našeg Centra imaju različite pozadine, odnosno razine obrazovanja. Neki od njih su nepismeni, a neki i visokoobrazovani, pa im se mi prilagođavamo raznim metodama. Upravo je upoznavanje novih metoda i procesa učenja razlog našem dolasku u Osijek, jer kod kolega iz Učilišta Janus identificiramo i analiziramo neke procese koji se manifestiraju u učenju stranih jezika iz perspektive nama strane kulture i okoline, pritom upoznavajući i neke nove, zanimljive metode učenja - otkriva Elisabet, ukazujući kako im je pri analizi rada važna i provjera digitalnih kompetencija učenika, jer velik dio nastave izvode online, zbog čega se i Janus u tu priču uklopio kao primjer digitaliziranog učenja stranih jezika na različitim platformama.

Iako će u sklopu Erasmus+ projekta članovi Centra za učenje u Falköpingu još posjetiti učilišta u Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, Elisabet, Hillevi i Svetlana nisu krile oduševljenje Osijekom i Slavonijom, a ponajviše Dravom, uz koju su uživale svakog dana.

”Grad je prekrasan, priroda zadivljujuća, ljudi simpatični i susretljivi, a profesori stranih jezika fokusirani i kompetentni”, zaključila je Svetlana koja je odmah domaćine iz Janusa pozvala da prvom prilikom posjete Švedsku. M. Mandić
Možda ste propustili...

ZAUZIMAO SE ZA CRKVENO JEDINSTVO

Grkokatolici svetkuju blagdan sv. Jozafata

“TEHNIČKA POMOĆ JU ŽRA OBŽ 2019. - 2023.”

Projekt vrijedan više od 32 milijuna kuna

ZAJEDNICA “MOLITVA I RIJEČ”

Trodnevni seminar nove evangelizacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKA TRAGEDIJA OBITELJI SLUKAN

Zvonimir preminuo, no gradnja kuće neće stati

2

PRODAJA STANOVA U VLASNIŠTVU DRŽAVE

Za 30-ak kvadrata samo 20 tisuća kuna

3

GRAD KONAČNO ODLUČIO

Advent se vraća u Tvrđu