Regija
VIŠEDNEVNI PROGRAM

Slave Dan Iloka i Sv. Kapistrana
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Za 19. listopada najavljeni su u Muzeju 19. Dani Julija Benešića - znanstveno-stručni skup
ILOK

Iločani su ovih dana počeli proslavljati Dana grada i blagdana sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika župe i grada, a središnji je dan proslave 23. listopada. Obilježavaju se istodobno i Kapistranski dani, a ove je godine i 563. godišnjica smrti sv. Ivana Kapistrana (Capestrano,1386. - Ilok, 1456.)

Na sam blagdan, 23. listopada, program će početi budnicom gradskim ulicama u 7.30 sati, a potom će kod križa na katoličkom groblju biti položeni vijenci u spomen na žrtve Domovinskog rata i poginule branitelje. Nastupit će potom Počasno-zaštitna bojna, a procesija će proći od kapelice svetog Ivana Nepomuka do crkve svetog Ivana Kapistrana, gdje će u 11 sati svetu misu predvoditi pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivan Ćurić.

Program je, međutim, prije dva dana počeo Kolonom sjećanja koja je išla od od zgrade Grada Iloka do spomenika "Svjetlost dolazi", gdje su položeni vijenci u znak sjećanja na dan progonstva 1991. godine, a služena je i misa zahvalnica za sretan povratak Iločana u svoj grad. Održan je i malonogometni turnir dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Vinkovaca, Vukovara, Dubrovnika, Tovarnika, Jarmine, Nuštra, Iloka, kao i Udruge dragovoljaca i veterana iz ‘91.

Jučer (petak) u Kuriji Brnjaković održana je besplatna predstava za djecu "Naš zeleni svijet" Kazališta "Smješko" iz Zagreba, a u Muzeju grada Iloka otvoreni su 15. Dani matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s gostovanjem književnika iz Bosne i Hercegovine. Za 19. listopada, u 11 sati, najavljeni su u iločkom Muzeju i 19. Dani Julija Benešića - znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem.

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Iloka bit će 21. listopada, a 22. listopada su Dani kruha s iločkim osnovnoškolcima, kao i večernji koncert Klape HRM “Sv. Juraj” i orkestra OSRH u crkvi sv. Ivana Kapistrana nakon mise koju će predvoditi fra Darko Sudarić.

Sanja Butigan
GRAH, TORTIJADA
23. listopada u 13 sati je podjela graha na sportskom igralištu OŠ Julija Benešića, a tijekom dana bit će moguć besplatan obilazak Iločkih podruma uz stručno vodstvo. Vožnja ulicama i izbor najljepše zaprege, kao i revijalna utakmica - vožnja u zaprežnim kolima između Dunava i Dunavca, te 3. Iločka tortijada u Kuriji Brnjaković predviđeni su za 20. listopada od 13 sati.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike