Regija
U LOVASU SVIJEĆE, VIJENCI, KRIŽNI PUT

Odali počast stradalima
u minskom polju 1991.
Objavljeno 18. listopada, 2019.
LOVAS

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i Križnim putem obilježena je 28. godišnjica stradanja Lovašana u minskom polju.

Podsjetimo, pripadnici jugovojske i paravojne postrojbe “Dušan Silni” 18. listopada 1991. prisilili su 51 mještanina Lovasa da uđu u minsko polje i hodaju držeći se za ruke. Istovremeno kada je prva mina pokrenula seriju eksplozija, vojnici su počeli pucati. Ubijena je 21 osoba, a 14 ih je ozlijeđeno. Jedan pripadnik tzv. JNA koji se dovezao na lokaciju zaustavio je pokolj, a 14 je ranjenih odvezeno u bolnicu u Šid. Mrtvi su ostali ležati na polju sve do idućega dana, kada su zakopani u masovnu grobnicu.

Teških trenutaka prisjetio se Petar Vuleta koji je prošao strahote u Lovasu:

- Svima nam je bilo jasno o čemu se radi i dok nije prva mina eskplodirala. U trenutku je nastao opći metež, počeli su pucati po nama, nešto strašno što je teško riječima opisati.

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je krivima osmero ljudi. Sud je na ponovljenom suđenju ustvrdio da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje, te je Željko Krnjajić osuđen na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina zatvora, Radovan Vlajković također na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina zatvora i Zoran Kosjer na 6 godina zatvora.
M. Kokaj
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana