Regija
LOVAČKA UDRUGA SOKOL ČAĐAVICA - DOBRO ORGANIZIRANA I USPJEŠNA

Austrijanci i Slovenci love jelene, Talijani prepelice
Objavljeno 19. listopada, 2019.
ČAĐAVICA

Lovačka udruga Sokol Čađavica, u kojoj od ukupno 56 članova djeluje 30 aktivnih lovaca, gospodari s 5852 hektara lovnog zemljišta. U tom nizinskom lovištu od visoke divljači nalaze se jelen obični, srna obična i svinja divlja, a od niske divljači tu je zec obični, fazan gnjetao, patka divlja, golub grivnjaš i dupljaš, a sve manje je prepelice.

- Naš je najveći problem što imamo vrlo malo površine lovišta pod šumom pa se visoka divljač lovi na samo približno 130 hektara - kaže predsjednik udruge Berislav Martinčević, koji upravo zbog toga čađavačko lovište smatra najlošijim u Virovitičko-podravskoj županiji. - Kako bismo imali što bolje rezultate kada je riječ o odstrjelu kapitalaca, vodimo računa o miru u lovištu i prihrani divljači. To je izuzetno važno, osobito kada se radi o jelenu. Prema planu odstrjela, ove godine imali smo pravo na osam jelena, od čega smo uspjeli odstrijeliti pet, a od tih pet tri su kapitalna primjerka. Prema njihovu rogovlju, jedan je u bronci, jedan na granici bronce i srebra, a jedan je visoko srebro. Ostala su nam za odstrjel još tri jelena pa ćemo nastojati da i oni budu u nekom kapitalnom odstrjelu, jer se jelen lovi do 15. veljače pa imamo još dovoljno vremena.

Premda se u Čađavici ne može govoriti o razvijenom lovnom turizmu, lovci Sokola već godinama ugošćuju talijanske lovce u lovu na prepelice, a lovci iz Slovenije i Austrije dolaze u lov na jelena običnog. Da bi održavali lovište i fond divljači u njemu, lovci redovito tijekom ožujka donose kalendar radova i lova za predstojeću radno-lovnu sezonu, a potom i ostvaruju planirane aktivnosti.

- Ove godine planirali smo osam radnih akcija, od kojih su četiri obvezne. U protekla dva tjedna održali smo dvije radne akcije u kojima smo brali kukuruz i prihranjivali divljači u lovištu, što se kroz godine pokazalo više nego uspješnim. Ove smo godine divljač prihranili s oko 32 tone kukuruza i 13 tona pšenice. U lovištu smo ostavili oko četiri hektara kukuruza u klipu, koji će služiti za zimsku ishranu divljači - kaže Martinčević.

Koliko čađavački lovci skrbe o svome lovištu, o članovima udruge i o njihovu organiziranom djelovanju pokazuju i objekti koje udruga posjeduje, a koje su sagradili sami lovci.

- Prije desetak godina sagradili smo jedan novi prostor, veliku dvoranu koju smo uredili našim trofejima, a iznad dvorane imamo sobe sa sedam ležaja, gdje mogu prespavati naši članovi iz Zagreba, Osijeka, Splita i drugih mjesta. Dvorana može primiti 60 do 70 osoba i ustupamo je svim udrugama koje organiziraju određene svečanosti ili priredbe.

Lovačka udruga Sokol ima i veliku hladnjaču za smještaj ulovljene divljači, vrijednu oko 350.000 kuna. Uz hladnjaču nalazi se i objekt za iskuhavanje trofeja, u koji je uloženo približno 100.000 kuna, a koji je drugi takav objekt u Hrvatskoj. Dom je prošle godine dobio novu fasadu, a u suradnji s Općinom i Virovitičko-podravskom županijom lovci su ove godine asfaltirali 400 četvornih metara parkirališta u dvorištu doma. U lovištu sami podižu čeke, a u dvorištu doma ogradili su jedan prostor kao mali zoološki vrt, u kome se nalazi nekoliko jelena lopatara. Oni su posebna atrakcija za sve posjetitelje ove uspješne lovačke udruge.

Berislav Martinčević s udrugom je već 22 godine, vrlo je zadovoljan njezinim radom i uspjesima, a posebno je zahvalan Općini Čađavica i načelniku Mirku Rončeviću te Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću na suradnji jer podržavaju i pomažu
aktivnosti udruge.

Petar Žarković
LU Sokol ima i objekt za iskuhavanje trofeja, vrijedan oko 100.000 kuna, drugi takav u Hrvatskoj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike