Svijet
U SUBOTU ODLUKA O BREXITU U BRITANSKOM PARLAMENTU

Johnson gubi "svoje", ali dobiva neke glasove oporbe
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Rušenje dogovora o Brexitu britanskog premijera Borisa Johnsona otvorit će bolje mogućnosti za britansku vladu i sjevernoirski unionisti, koji su svojom potporom u parlamentu držali Johnsona na vlasti, lobirat će među ostalim zastupnicima britanskog parlamenta da ne podrže novi sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kazao je glasnogovornik stranke.


Sammy Wilson, zastupnik Demokratske unionističke stranke, kazao je za BBC da će deset zastupnika te stranke glasati u parlamentu protiv Johnsonova sporazuma na izvanrednom zasjedanju u subotu. "Potaknut ćemo (druge zastupnike da glasuju protiv) zato što vjerujemo da utječe na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva te će ojačati nacionalizam u Škotskoj i bit će poguban za ekonomiju Sjeverne Irske", rekao je. "Sutrašnje rušenje toga ne predstavlja i kraj igre. Zapravo, vjerojatno za vladu, nakon općih izbora, otvara mogućnosti koje sada nisu na raspolaganju". Britanskog premijera Borisa Johnsona u subotu čeka dan odluke u parlamentu, nakon što je u četvrtak u zadnji trenutak s Bruxellesom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije. Parlament će na izvanrednoj sjednici u subotu glasati o prihvaćanju Johnsonovog dogovora. Britanci bi EU trebali napustiti 31. listopada. "Uvjeren sam da će moji kolege u parlamentu, kada prouče ovaj sporazum, željeti u subotu glasovati za njega i danima nakon toga", rekao je Johnson novinarima nakon summita u Bruxellesu, gdje su čelnici Europske unije odobrili novi sporazum o Brexitu. Kazao je kako bi zastupnici trebali izraziti demokratsku volju naroda i provesti Brexit. "Mislim da nema razloga za odugovlačenje. Trebali bismo to učiniti i provesti ga do 31. listopada", rekao je Johnson. No Johnsona, čija Konzervativna stranka nema većinu u donjem domu domu britanskog parlamenta u kojem sjedi 650 zastupnika, u tom iznimno podijeljenom tijelu čekaju protivnici koji će pokušati provesti odgodu Brexita i raspisivanje novog referenduma o članstvu u EU-u.


Opcija je i rušenje vlade kako bi pregovore o izlasku preuzele druge političke opcije.


U međuvremenu zastupnik oporbenih laburista John Mann najavio je da će glasovati za sporazum o Brexitu i očekuje da će više od devet laburista u parlamentu učiniti isto, kazao je on u petak. Upitan koliko će laburističkih zastupnika također podržati sporazum, on je odgovorio: "Više od devet... Ne znam koliko, jer su različiti pritisci u igri, ali bit će dvoznamenkasta brojka".H
Možda ste propustili...

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana