Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Ostani vjeran
Objavljeno 19. listopada, 2019.

Ne može sve u životu biti jednako važno. Potrebno je da čovjek ima prioritete. Tako je i u Crkvi, na primjer, u svoje vrijeme bilo rečeno da latinski jezik u bogoslužju nije bitan. Puno je važnije sudjelovanje puka. Ili, u hrvatskoj Vladi može biti ova ili ona stranka, ali ljubav naša prema Domovini trebala bi biti neupitna. To je bitno.


Tako ostarjeli Pavao piše svome učeniku Timoteju: "Ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen." Posljednjih stotinjak godina stvorilo se uvjerenje da je sve što je novo nužno bolje i kvalitetnije. To, naravno, vrijedi za dostignuća tehnike. Naravno da su novi automobili po mnogo čemu bitno kvalitetniji od onih prije pedeset godina. Tako je sa svim kućanskim aparatima, javnim prijevozom, sredstvima komunikacije i tome slično. Međutim, može li se to reći za sve segmente života? Pavao veli: "Ostani vjeran." Dobro je da i mi u svom životu razlučimo što je promjenjivo i potrošno, a što bi, naprotiv, trebalo ostati trajno i sačuvano. Čovjek može orezivati stablo da bolje rodi, ali ako presječe korijen, što će ostati?


Je li jednostavno pronaći ono što bi trebalo trajno čuvati i sačuvati? Pavao veli da se ta mudrost nalazi u Svetom pismu: "Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban." To je kršćanski nauk. Iako bi čovjek po sebi po svojoj savjesti trebao znati što je dobro, Biblija nam jasnije ukazuje što je dobro. Ta drevna mudrost za kršćane je Božja mudrost. Zato je mudro ravnati se prema onome na što upućuje ta ista Biblija, kao, na primjer, "ne ubij, poštuj oca i majku, ne poželi tuđeg ženidbenog druga, ne reci lažna svjedočanstva; ne živi čovjek samo o kruhu..."


Kao što većina ljudi ima jasne prioritete, kao što je obitelj, tako je važno da u te prioritete uvrstimo i Božju riječ. Naravno, čovjek može svoj život uređivati prema svojim trenutnim prohtjevima ili hirovima i onda vidimo kako to koji put završi u ovisnostima, u razorenim brakovima, odijeljenim obiteljima, uništenom zdravlju... Korisno je Sveto pismo za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje. Na toj su osnovi odgajani naraštaji i naraštaji koji su sačuvali i ovu našu kulturu i sve ovo dobro u kojemu uživamo. Mudro je sačuvati ove svoje korijene, ovu ašu predaju.
Piše: Zvonko PAŽIN