Ekonomija
KONFERENCIJA NA EFOS-U

Kako privući i zadržati kvalitetnu radnu snagu
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Iznimno aktualna tema o kojoj uvelike govori razvoj svjetskog, europskog, ali i hrvatskog gospodarstva, povezala je jučer na Ekonomskom fakultetu brojne stručnjake, poduzetnike i predstavnike uspješnih tvrtki na tradicionalnoj, 13. Međunarodnoj konferenciji o poduzetništvu. Organizatori iz Poduzetničkog inkubatora BIOS i Centra za poduzetništvo Osijek, tako su još jednom osluškivali potrebe tržišta, organizirajući konferenciju na temu "Čovjek - najvažniji resurs današnjice", uoči koje je, prije početka zanimljivih panela i predavanja, potpisan i važan ugovor o prekograničnoj suradnji, kojemu je fokus upravo na razvoju kompetencija i konkurentnosti radnika.
- Riječ je o projektu CB NET, vrijednom 380.000 eura, kojemu je BIOS nositelj, a partneri Poduzetnički inkubator iz Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za prirodu i turizam AP Vojvodine te Grad Osijek. Na potpisivanje ugovora smo se odlučili jer smo shvatili da na tržištu nedostaje kvalitetne radne snage, pa privlačenje stručnjaka i otvaranje zahtjevnom svjetskom tržištu možemo postići samo prekograničnom sinergijom - ukazao je Saša Lamza, direktor BIOS-a, naglašavajući kako je cilj ovog dvogodišnjeg projekta educirati mlade u IT-u, ponajviše u kreativnoj industriji računalnih igara, u kojoj susjedi iz Vojvodine i Novog Sada prednjače.
- Prioriteti našeg sekretarijata, kao i cijele Vlade, jesu razvoj, jačanje i povezivanje IT sektora uz stručnu, institucionalnu podršku obiju strana. Znanje i iskustvo imamo, stoga nam sada samo preostaje umrežavanje i razmjena iskustava kako bismo postigli zajedničke rezultate - rekao je Sergej Tamaš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za turizam i regionalno-privrednu suradnju AP Vojvodine, podsjećajući kako se Novi Sad smatra centrom IT sektora cijele Srbije.
Otvorila su se i pitanja s kojima se vodstva i odjeli ljudskih resursa uspješnih tvrtki danas bave, od načina privlačenja, zadržavanja i motiviranja radnika, preko uvoza radne snage i problema s kvotama za zapošljavanje, do borbe za kvalitetne radnike, kao i popularne gig-ekonomije, ekonomije honorarnih poslova u IT-u. Uz velike kompanije poput HT-a, Peveca i Mesne industrije Ravlić, na panelima su prevladavale većinom osječke uzdanice u industriji informacijskih tehnologija - Barrage i Inchoo te njihovi kolege iz Fivea i Instituta RT-RK, dok su tajnu svog uspjeha dijelom otkrili i predstavnici Infobipa, jedne od najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki koja uz kontinuiran rast trenutačno u svom sjedištu u Vodnjanu zapošljava približno 2000 radnika.
- Kod nas je uvijek vidljiv individualan pristup svim zaposlenicima i njihovim voditeljima. Specifično je da upravo u odjelu ljudskih resursa imamo mnogo radnika koji su uključeni u sve faze poslovanja, pa u tom partnerskom i transparentnom odnosu osluškujemo zbilja sve probleme - istaknula je Maja Samadržić iz odjela ljudskih resursa u Infobipu, naglašavajući kako je komunikacija ključ uspjeha. M.Mandić
Cilj dvogodišnjeg projekta je educirati mlade u IT-u, ponajviše u kreativnoj industriji računalnih igara
Možda ste propustili...

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

UKUPNO DODIJELJENO 11 NAGRADA

HUM CROMA nagradio je najbolje menadžere

IZAZOV: ZAŠTITA BILJA - KAKO JE NESTALA SINERGIJA IZMEĐU ZNANOSTI I STRUKE?

Porast populacije u svijetu zahtijeva rast proizvodnje hrane od 43 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

2

PET NOVIH PROGRAMA POMOĆI

Za obnovu stočarskog sektora 25 milijuna eura

3

IZVOZNA EKSPANZIJA

ABC sirevi na tržištima Mađarske, Španjolske...