Mozaik
POČEO JE GROSSMANOV FESTIVAL

Novi festival SF-a, fantasyja i stripa u drevnom dvorcu u Ormožu
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Prvi Grossmannov festival fantastike i stripa održava se do 20. listopada u obližnjem Ormožu u Sloveniji te donosi bogat i besplatan program filmova, predavanja, radionica, igraonica i tribina za sve ljubitelje spekulativne fikcije i devete umjetnosti. U petak je otvorena izložba te su održani razgovori i potpisivanja s ilustratorom i strip-majstorom Ivicom Stevanovićem, autorom festivalskog vizuala, slovenskim velikanom Zoranom Smiljanićem te sjajnim mladim autorom Izarom Lunačekom. Najveća atrakcija bila je Alan Ford - strip uživo. U povodu 50. godišnjice stripa članovi ljubljanskog Radija Študent javno su čitali kultno djelo uz videoprojekciju i zvučne efekte koji otkrivaju osobne biografije članova grupe TNT iz vremena prije slavne Cvjećarnice.

U središtu subote, 19. listopada, nalazi se opsežan program posvećen nasljeđu Dine Franka Herberta. Marko Fančović predavat će o Moebiusu kao čovjeku pustinje, Željko Luketić o čileanskom redatelju koji je pokušao snimiti najveći film svih vremena, a da Herbertovu knjigu nije ni pročitao, a potom gledamo kontroverzni i kultni Lynchev Pješčani planet, dokumentarni film Jodorowsky‘s Dune te serijal Extra Credits (Extra Sci-Fi) posvećen izvorima i interpretacijama Herbertova romana. Program posvećen Dini zaključit će veliki okrugli stol Dina: nekoć i sad o aktualnosti i povijesnom značaju jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih SF romana uopće, uz sudjelovanje vodećih hrvatskih i slovenskih pisaca i teoretičara te filmskih kritičara i filmologa. U kasnovečernjem terminu posvećujemo se sovjetskoj znanstvenofantastičnoj kinematografiji: ugledni hrvatski SF pisac i promotor Aleksandar Žiljak upoznat će nas s klasikom Aelita, nakon čega slijedi projekcija spektakularnog Planeta Bur. Od 23 sata u klubu Unterhund nastupaju slovenske heavy rock i funk legende Demolition Group. Subotnje jutro obraća se, pak, mlađoj publici s projekcijom nagrađivanog novog hrvatskog omladinskog SF-a Moj dida je pao s Marsa te turnirom i radionicom društvene igre Catan.

Nedjelju otvara okrugli stol o problematici prevođenja SF-a i fantasyja na hrvatski i slovenski jezik, uz sudjelovanje iskusnih prevoditelja iz obje države. U 13 sati vodeća hrvatska spisateljica i teoretičarka spekulativne fikcije Milena Benini govorit će o tretmanu junakinja u djelima Roberta E. Howarda, a profesor književnosti Tomislav Brlek ponire u roman Georgea R. R. Martina The Armageddon Rag iz 1983. - njegovo najeksperimentalnije djelo u kojemu koristi neke prepoznatljive pripovjedne postupke iz svojih kasnijih uspješnica. Izložba filmskih kostima ikone cosplaya Tajane Štasni kulminaciju će imati na predstavljanju i razgovoru s autoricom. Slovenski filozof i novinar Simon Habjan izlaže o fenomenu Game of Thrones u kontekstu suvremenog svjetskog poretka i brisanja granica između stvarnosti i fikcije, a Davorin Horak predstavlja vodeću hrvatsku nakladničku kuću specijaliziranu za SF i fantasy Hangar 7. Popularni slovenski podcast O.B.O.D. potom će od 18.10 uživo snimati epizodu posvećenu novijim filmskim adaptacijama klasičnih bajki, uz sudjelovanje festivalskih gostiju. Ceremonija zatvaranja festivala, uz dodjelu nagrada, na rasporedu je u 19 sati.

Tijekom subote i nedjelje u unutarnjem dvorištu dvorca održava se i fantastična tržnica na kojoj se mogu kupiti knjige, stripovi, vinili, društvene igre i figurice povezane sa žanrovima spekulativne fikcije. Među izlagačima su Hangar 7, Fox & His Friends, Igraj.si i drugi. T.K.
50.

godišnjica stripa Alan Ford proslavljena je javnim čitanjem
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike