Kultura
PREDSTAVE IZ ŠEST ZEMALJA NA 10. GAVRANFESTU

U Pragu se nosila i hrvatska kravata
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Izvedbama predstava dvaju hrvatskih kazališta - Kako je tata osvojio mamu GK Žar ptica te Gavranove satire Tajkuni kazališta Histrion, zatvoren je 10. GavranFest, jedini festival u Europi posvećen živućem europskom piscu, našem Miri Gavranu, čije se predstave izvode diljem svijeta, a gledatelji broje u milijunima. Na festivalu su ove godine sudjelovala kazališta iz čak šest zemalja: Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske.


Kao i u prethodnim izdanjima Festivala, održani su brojni popratni programi, među kojima i promocija dviju Gavranovih knjiga na češkom jeziku, okrugli stol na kojem su sudjelovali prevoditelji, redatelji, glumci i producenti te premijera dokumentarnog filma Miro Gavran, autora i scenarista Zdravka Fučeka, s češkim titlovima, a u produkciji HRT-a.


Nakon zatvaranja Festivala u Udruzi LASTAVICA priređen je Kravata party, na kojem je Miro Gavran kao prvi hrvatski veleposlanik kravate uručio kravatu Academie Cravatica velikom češkom glumcu Janu Čenskiju te ga proglasio Gospodinom kravate u Republici Češkoj. U povjerenstvu za imenovanje Gospodina kravate bili su, kao predsjednik, poznati pisac i televizijski redatelj Ladislav Špaček, pjesnikinja Jelena Ćirić te selektor GavranFesta František Karoch. Miro Gavran uručio je kravatu najpopularnijem češkom prozaiku Michalu Vieweghu.
Sutradan je Miro Gavran otputovao u mali češki grad Sazava u posjet najpopularnijem češkom prozaiku Michalu Vieweghu i od njega dobio na dar kravatu za muzejsku zbirku Academie Cravatica, u kojoj se čuvaju kravate najvećih osobnosti iz Europe i svijeta, te mu je u znak zahvalnosti uručio primjerak hrvatske kravate. N.Vek.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA "IGRA SPORTA I UMJETNOSTI"

Brojni se predmeti izlažu po prvi put

50. IZVEDBA ‘‘SIRENE I VIKTORIJE‘‘

Raskošna i dirljiva komedija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRIO FANTASTICO: ČILE, UKRAJINA, SRBIJA

Carmen: Don José, Escamillo i Micaëla u Osijek stižu s tri strane svijeta

2

"PLOHA" PETRA KATAVIĆA U ZAGREBAČKOM SC-u

Promišljanje likovnosti kroz geometrijske i arhitektonske pojmove

3

"KAUCSURFING" PONOVNO GOSTUJE U STUDIJU EXIT

Kolaž autobiografskih elemenata i fragmenata vlastite svakodnevice