Novosti
ZELENI PROJEKT INE

Ulje će umjesto u okoliš u - reciklažu
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Gotovo devet tona otpadnog jestivog ulja završit će u recikliranju umjesto u odvodu i okolišu zahvaljujući "zelenom" projektu Ine preko kojeg građani imaju priliku odložiti otpadno ulje na Ininim maloprodajnim lokacijama u devet hrvatskih županija. "Već dvije godine zajedno s našim vjernim kupcima i građanima brinemo se o okolišu. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj i ponosni smo na činjenicu što zajedničkim snagama možemo doprinijeti očuvanju okoliša i recikliranju ove vrijedne sirovine. Na taj način pokazujemo da idemo u korak sa svjetskim industrijskim trendovima koji sve više koriste obnovljive izvore energije ili recikliranjem koriste energiju iz otpada. Projekt smo i ove godine prijavili na LIFE program EU-a preko kojeg se financiraju ekološki projekti kako bismo stvorili preduvjete za širenje usluge na još više lokacija u Hrvatskoj", izjavila je Vesna Kučan Polak, voditeljica ovog pilot-projekta Ine.


Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.
Otpadno jestivo ulje građani mogu odložiti na nekom od odabranih maloprodajnih mjesta Ine. U Slavoniji su to benzinske postaje u Osijeku (Trpimirova istok), u Slavonskom Brodu (Strossmayerova ulica) i Vinkovcima (Jelačićeva). I.M.
Možda ste propustili...