Novosti
ODBIJAJU POVEĆANJE OSNOVICE, TRAŽE RAST KOEFICIJENATA

Sindikati: U ponedjeljak štrajk prosvjetara u svim županijama
Objavljeno 17. listopada, 2019.

Vezani članci

AKO SE ŠTRAJK U ŠKOLAMA NASTAVI:

Izgubljene sate učenici će morati nadoknaditi

Čelnici školskih sindikata u četvrtak su na konferenciji za novinare najavili da ako u petak ne dođe do bitnog pomaka, odnosno do sastanka s Vladom i rješenja njihovih zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kroz uredbu - u ponedjeljak će štrajkati sve osnovne i srednje škole u svim županijama u Hrvatskoj.


Poručili su kako najava premijera Andreja Plenkovića u Hrvatskom saboru o povećanju osnovice plaće u svim javnim službama za 6,12 posto takvo rješenje nije, jer oni traže povećanje koeficijenta složenosti poslova, a ne osnovice. Tvrde, povećanje koje premijer nudi obmana je javnosti, jer povećanjem osnovice i dalje se ne rješava problem nerazmjera u plaćama nastavnika i drugih zaposlenika javnog sektora koji imaju istu razinu stručne spreme - budući da koeficijent s kojime se osnovica množi ostaje nepromijenjen.


Šestoga dana cirkularnog štrajka, nastave nije bilo u školama u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji. Sindikati su ponovno odazivom zadovoljni i najavljuju da se štrajk nastavlja u petak u četiri županije - Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavsko, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.


- U danima iza ponedjeljka mogu se očekivati razne aktivnosti na Trgu sv. Marka, kao što su šetnje i prosvjedi. Za te prosvjede danas idu prijave, i tako za svaki dan sljedećega tjedna, paralelno sa štrajkom koji nastavljamo - poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dodao je, u petak će održati konferenciju simbolično, ispred Muzeja prekinutih veza.


- Čini nam se da je Vlada prekinula veze, jer je socijalni dijalog počela voditi preko saborske govornice - kazao je.


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem napomenula je da obrazovanje treba prioritet, posebice s obzirom na reformu te da prosvjetari ne mogu i dalje biti najpotplaćenija karika.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u četvrtak da je najavljeno povećanje plaća kroz osnovice dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova. "Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena uredbe", kazala je Divjak. J.Pejaković
Ako ne dođe do dogovora s Vladom, u srijedu ili četvrtak u štrajk će i nenastavno osoblje fakulteta
Možda ste propustili...