Novosti
"DA SE BOLJE RAZUMIJEMO"

SNV počinje kampanju za skidanje stigme s ćirilice
Objavljeno 18. listopada, 2019.

Srpsko narodno vijeće (SNV) najavilo je u četvrtak početak kampanje "Da se bolje razumijemo", čiji je cilj skinuti stigmu s ćirilice.


"Kampanja znači promociju ćirilice i ćirilićnog pisma u javnom prostoru, a s njome ćemo nastojati skinuti stigmu s ćirilice i poslati poruku da njezino korištenje, bilo u privatnoj ili javnoj uporabi, ne ugrožava nikoga, pogotovo ne većinski narod", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SNV-a Boris Milošević. Poručio je da će kampanjom nastojati promovirati načelo dostojanstva, slobode, jednakosti i nediskriminacije. Ćirilica je kao pismo važan dio srpskog kulturnog identiteta, a jezična različitost jedan od temelja Europske unije, pa je svaka država članica EU-a dužna promovirati upotrebu manjinskog jezika i pisma. "Kako dosad nije bio slučaj države da radi promociju jednog manjinskog pisma, odlučili smo se za ovakvu kampanju. Želimo da se poštuju Ustav, odluke Ustavnog suda i konvencije na koje se Hrvatska obvezala te da se primjenjuje Zakon o nacionalnim manjinama", istaknuo je Milošević.


Kampanja će trajati do 1. siječnja, odnosno početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a te će imati tri faze. Razlog početne akcije je, kaže Milošević, sjednica Gradskog vijeća Vukovara u petak na kojoj će se raspravljati o stupnju razumijevanja u tom gradu i korištenju ćirilice kao pisma. U povodu toga SNV je izradio Statut Grada Vukovara na ćirilićnom pismu i srpskom jeziku. Poruka je da SNV želi dijalog i bolje razumijevanje bez obzira na to koji se jezik i pismo koristi.


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako se slaže sa svima koji pozivaju da se procesuira ratni zločin, ali ne i s time da se vrši pritisak na pravosuđe i narod zamijeni sudove, odgovorivši tako na izjavu predsjednice Republike koja je rekla da bi pravosuđe trebalo slušati narod. Ustvrdio je da iz srpske zajednice nema javne kampanje za suđenja za ratne zločine, a ni javnih ili kakvih drugih pritisaka, ali da iz hrvatskog većinskog naroda ima i kampanja i javnih pritisaka te obezvrjeđivanja onoga što je do sada napravljeno na suđenjima za ratne zločine. "Predsjednica Republike sasvim sigurno kao institucija može komunicirati s drugim institucijama na način na koji one komuniciraju jedna s drugom. Narušavanje mira i atmosfere mira i obnovljenog povjerenja u pojedinim sredinama kao što je Vukovar, ali i u cijeloj Hrvatskoj, sasvim sigurno nije nešto što će SDSS podržati", poručio je Pupovac. Iako je zagrebački Županijski sud potvrdio da je počinjen zločin nad srpskim civilima u Gruborima, oslobodio je one koji su godinama bili pred sudom. "Zapravo, iako mi jako dobro znamo gdje je počinjen zločin, tko su žrtve i kako su stradale, pa i tko bi mogao biti odgovoran za to - ništa se neće dogoditi", rekao je. To su, dodao je, građani Hrvatske, i ako Hrvatska ima logiku građanskoga suvereniteta, i ako su sve žrtve stradanja u ratnim zločinima jednake, onda bi predsjednica Republike trebala voditi računa i o tim žrtvama, kao i onima u Varivodima, Gošiću, Uzdolju, Golubiću, Mokrom Polju...


Što se tiče SDSS-a, za njega je svaki zločinac onaj koji je počinio ratne zločine u Širokoj Kuli, gdje je ubijeno 11 civila. "Pripadnici srpskih paravojnih formacija koji su zločin počinili - oni su za nas ratni zločinci i nečasni ljudi", kazao je predsjednik SDSS-a.
"Ali i oni koji su prikrivali zločine u Gruborima i vrše pritisak na hrvatsko pravosuđe, za nas su u najmanju ruku nečasni ljudi, a možda neki od njih ratni zločinci. To je moj odgovor predsjednici Republike. Tako bih ja sudio i govorio kad bih bio na njezinoj poziciji. Ne bih zagovarao jednostranu pravednost", zaključio je Pupovac.

Hina
Pupovac je izjavio kako se ne slaže s time da se vrši pritisak na pravosuđe i narod zamijeni sudove
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana