Novosti
MIJENJAJU SE DVA ZAKONA

Smanjenje nameta u djelatnosti građenja
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Prema riječima ministra graditeljstva Predraga Štromara, riječ je o nastavku reformskog procesa koji ima za cilj ubrzati i pojeftiniti sustav izdavanja dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo od nepotrebnih nameta.


"Predloženim zakonima smanjuju se administrativne barijere u obavljanju poslova i djelatnosti u prostornom uređenju i gradnji, odnosno administrativno se rasterećuju profesije inženjer gradilišta i voditelj radova", navodi Ministarstvo. "Ovim novim izmjenama zakona nastavljamo uvoditi red u sustav i rasterećivati gospodarstvo parafiskalnih nameta", rekao je Štromar te dodao kako su ovi potezi početak stvaranja konkurentnije države. Ukida se, naime, obveza članstva u komori za inženjere gradilišta i voditelje radova, i omogućuje im se dobrovoljno članstvo. Ministarstvo podsjeća da Hrvatska ima 300 reguliranih zanimanja, a EU u prosjeku 200. "Zato, ako želimo biti konkurentna zemlja moramo provoditi reforme, a upravo su ove izmjene zakona dio Vladinog plana reformi koji je donesen prošle godine", rekao je Štromar.
Ministarstvo podsjeća i da su u Saboru prije pola godine izglasani Zakoni o gradnji i prostornom uređenju čime je stvoren "efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola". D.Pav.
Možda ste propustili...

SVI SU S VUKOVARSKOG PODRUČJA

Identificirano pet nestalih osoba

TOMISLAV BARBARIĆ, JU ŽUPANIJSKA RAZVOJNA AGENCIJA

Cilj je podići životni standard građana na istoku Hrvatske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

2

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

3

ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje