Svijet
BACKSTOP ZAMIJENJEN NOVIM PRISTUPOM

Postignut dogovor o Brexitu? Britanska oporba ne misli tako
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Britanski i EU čelnici zadovoljni sporazumom, čeka se odluka britanskog parlamenta

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson.


"Gdje postoji volja, postoji dogovor - imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo, i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor", objavio je Juncker na Twitteru.


Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.


Premijer Johnson kazao je da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o Brexitu te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. "Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson.


"Sada bi parlament trebao dovršiti Brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša", dodao je Johnson.
Pošten i razuman

Novi dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a pošten je i razuman, i odgovara načelima Europske unije, izjavio je europski glavni pregovarač Michel Barnier.


"Postigli smo pošten i razuman dogovor koji odgovara našim načelima. Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo naći rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na irskom otoku", izjavio je Barnier na konferenciji za novinare.


Novim dogovorom ipak je promijenjen "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May. U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe ostale su iste.


Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom. Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, navodi Barnier.


Prema novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.


U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.


"EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Republike Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier. Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište, neće se primjenjivati europske carinske tarife.
Razdoblje hlađenja

Neće se plaćati europske carine ni na osobne stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.


Sjeverna Irska, kao i ostatak Velike Britanije, moći će uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku, primjenjivat će se britanske carinske tarife. Novost je i uvođenje mehanizma "pristanka" koji uključuje mogućnost da članovi sjevernoirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni europskih zakona u Sjevernoj Irskoj.


Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine moći će odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati europske zakone. Ako glasuju za, sustav se produljuje za četiri godine.
Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje "hlađenja", tijekom kojega dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku. Suprotno od "backstopa", novi sustav neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju zaključiti Velika Britanija i EU.
Hina/V.T.
Škotski zastupnici nezadovoljni
Čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon izjavila je da neće glasovati za Johnsonov sporazum u parlamentu, jer on predstavlja mnogo tvrđi izlazak iz EU-a. "Brexit kakav predlaže Boris Johnson predviđa mnogo labaviji odnos s EU-om kad je riječ o pitanjima poput standarda za hranu, zaštite okoliša i radničkih prava", kazala je. "Škotska nije glasovala za Brexit ni u kojem obliku, i zastupnici SNP-a neće glasovati za Brexit ni u kojem obliku", istaknula je.

Johnsonov sporazum je "posebice destruktivan" za Škotsku, i treba ga dati na izglasavanje škotskom narodu, smatra vodeći političar SNP-a Mike Russell. "Ako preživi (britanski parlament) u subotu, demokracija zahtijeva da se iznese (na izglasavanje) škotskom parlamentu i narodu. I parlament i narod, vrlo vjerojatno, odbacit će ga", napisao je on na Twitteru. Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku.

I Nigel Farage, čelnik stranke Brexit, izjavio je da Johnsonov sporazum treba biti odbačen. "Obvezuje nas na toliko mnogo drugih važnih pitanja u vanjskoj politici, vojnoj politici - popis dug kao vaša ruka - i iskreno mislim da treba biti odbačen", izjavio je.
Corbyn: Gore od prijašnjeg dogovora
Vođa oporbe i čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn rekao je da ga laburisti također neće podržati i nazvao ga je "gorim od onoga koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May", a taj je triput odbačen u parlamentu. Laburisti će vjerojatno tražiti drugi referendum o dogovorenom sporazumu, rekao je izvor u stranci, iako su opcije otvorene sve dok se ne bude točno znalo što će Johnson ponuditi parlamentu na glasovanje. "S obzirom na ono što znamo, izgleda da je premijer ispregovarao još gori sporazum od onoga koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May, a koji je velikom većinom odbačen", kazao je Corbyn.

Dodao je da bi taj sporazum mogao ugroziti sigurnost hrane, sniziti standarde u zaštiti okoliša i radnička prava. "Ovaj izdajnički sporazum neće ujediniti zemlju i treba biti odbačen. Najbolji način da se Brexit riješi jest dati narodu konačnu odluku na javnom glasovanju", izjavio je.
320

ruku u parlamentu potrebno je za ratifikaciju sporazuma
Najčitanije iz rubrike