Regija
U ZGRADI NAJMANJE PUSTARAŠA

Useljenje u novu zgradu ipak do kraja godine?
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Prije desetak godina useljenje u zgradu najavilo je 25 stanovnika pustara, a sada je samo pet-šest zainteresiranih
KNEŽEVI VINOGRADI - Do kraja godine, ako (opet) ne bude nekih nepredviđenih problema, zgrada u Kneževim Vinogradima namijenjena preostalim stanovnicima pustara s područje te općine konačno bi mogla primiti prve stanare.Informaciju, doduše oprezno, prenosi načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

Počeli 2016.
- Koliko znam i koliko imam informacija od nadležnih, zgrada će za useljenje biti spremna ove godine - kaže, dodajući kako se, na žalost, neki od potencijalnih stanara u nju nikada neće doseliti. Prisjeća se kako je svojedobno osobno provodio anketu među "pustarašima", a jedino je pitanje bilo žele li napustiti pustaru i preseliti se u buduću zgradu. Tada je, a bilo je to prije gotovo deset godina, 25 stanovnika pustara (obitelji i pojedinaca) pristalo na smještaj u novoj zgradi u Kneževim Vinogradima. Nedugo nakon ankete počele su pripreme za gradnju zgradu, koja je fizički počela nicati u rujnu 2016. I prije početka radova broj se zainteresiranih pustaraša počeo smanjivati. Dio ih je, naime, preminuo, dio odselio nekamo dalje, a dijelu je dozlogrdilo čekanje.

- Projekt je obuhvaćao pustare Jasenovac, Sokolovac i karanačku pustaru. Sada je, bez pustare Karanac, čiji su se stanovnici preselili u Grabovac, ostalo samo pet ljudi odnosno obitelji koji se žele preseliti u novu zgradu. Dio njih nije doživio preseljenje - priča Kramarić, dodajući kako se nada da i ono malo preostalih pustaraša više neće slušati obećanja "o samo još jednoj zimi koju moraju preživjeti u pustarama" te kako će konačno moći živjeti u uvjetima dostojnima 21. stoljeća. No, nastavlja, priča oko useljenja u novu zgradu pokazala je i drugu stranu, nešto optimističniju.

- U novoj zgradi je 20 stanova. Već sada je sigurno da neće ostati prazni. Unatoč pričama o iseljavanju i demografskoj katastrofi, iz dana u dan sve je više ljudi, pretežno mladih, koji bi se htjeli useliti u još nezavršenu zgradu, pa mogu reći da stanovi sigurno neće biti prazni, jer potrebe postoje - tvrdi Kramarić, dodajući kako zbog svega već naveliko razmišljaju o gradnji još jedne zgrade, prema istom ili sličnom modelu, što ni u kojem slučaju nije politikantstvo ili neko predizborno razmišljanje, nego nasušna potreba.

Za mlade obitelji
Zgrada bi bila namijenjena mladim obiteljima, sa ili bez djece, a razmišljanje obrazlaže činjenicom kako, primjerice, u dječji vrtić u Kneževim Vinogradima nikada do sada nije bilo upisano više djece nego ove pedagoške godine te kako je sve veća potreba za jasličnom skupinom. Naglašava da je prostor za jaslice u izgradnji te kako su sva mjesta unaprijed zauzeta. Što mu ulijeva optimizam.

- Cijela priča nas raduje, drago mi je što postoji interes za stanove, jer je to dokaz da mlade obitelji ipak žele ostati u Kneževim Vinogradima, Baranji i Hrvatskoj. To, čini mi se, znači da je iseljeničkom valu konačno došao kraj i da općina Kneževi Vinogradi, kao i cijela Baranja, ima budućnosti - ističe Kramarić.

Podsjetimo, priča oko gradnje zgrade za pustaraše odugovlači se već treću godinu. Još tijekom prošlogodišnjeg ljeta vidjelo se da radovi baš i nisu previše odmaknuli od početka, a potencijalni su stanari s pravom postavljali pitanje što se događa s njezinom gradnjom. Oglasili su se tada i općinski čelnici, te isticali kako je, nažalost, rok za izgradnju morao biti prolongiran te kako je najnoviji rok - kraj lipnja 2018. No prošlogodišnji lipanj već je odavno prošao, pa je i laicima postalo jasno da ni novi rok neće biti ispunjen.

Sve se dogodilo zbog problema u koje je zapala osječka Gradnja, pa je investitor - Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, bio prisiljen raskinuti potpisani ugovor i krenuti u raspisivanje novog natječaja...

Ivica Getto
RADOVI I NA INFRASTRUKTURI
Osim zgrade za pustaraše, izgradnja komunalne, cestovne i turističke infrastrukture općine napreduje. Ovu je godinu obilježio završetak obnove glavne općinske prometnice. Obnovljen je kolnik u duljini od 6,5 kilometara, u vrijednosti od 16, 5 milijuna kuna, i kružni tok kod stare Vinarije a sagrađen je i novi na ulazu u Karanac. Najavljena je izgradnja kružnog toka na prometnici D7. Nadalje, nastavljena je gradnja ceste od Kamenca do Popovca te potpuna rekonstrukcija ceste kroz Kotlinu. Najveći infrastrukturni projekt je gradnja kanalizacije u Karancu.
Najčitanije iz rubrike