Regija
UDRUGA VINKOVAČKI ŠOKAČKI RODOVI

Predstavili ‘‘Šokačku kuvaricu‘‘ Katice Alatrović iz Cerne
Objavljeno 17. listopada, 2019.
VINKOVCI - Udruga Vinkovački šokački rodovi organizirala je predstavljanje knjige ‘‘Šokačka kuvarica‘‘ Katice Alatrović iz Cerne, a Gradska vijećnica bila je pretijesna za sve zainteresirane posjetitelje.


- Šokci su u svemu imali obvezne običaje i nepisana pravila, pa tako i u spravljanju njihovih jela. Jelo su spravljali od onoga što su sami proizvodili na vlastitoj njivi, u vlastitom vrtu, šljiviku i svojoj ‘avliji‘. Od naših domaćih proizvoda žene su pravile na stotine vrsta jela. Živjele su u zajednicama, obiteljskim zadrugama i učile mlađe od starijih. Sva jela, kolači i tijesta, to je sve tako mirisalo jer je sve bilo domaće, ništa iz tvornice, ništa tretirano. Sve se pravilo uglavnom ‘iz glave‘, a tek negdje između dva rata, kad dolazi sve više vrsta slatkih kolača, naše žene počinju zapisivati recepte, pa sam i ja u nekim starim ladičarima pronašla neke recepte, koji su bili već u raspadu, ali sam ipak uspjela iz njih sačuvati stare kolače. Žene su bile umjetnice svoga vremena i osjećala sam potrebu da im se odužim i da im zahvalim - istaknula je Katica Alatrović.
Unutar knjige su 32 cjeline i 15 podcjelina te riječ urednice, izdvojeni su neki manje poznati stari izrazi i frazemi, a ima 300 stranica i 600 ilustracija, kao i starih i novijih fotografija. M.K.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike