Regija
POZIV VIJEĆA EUROPE HRVATSKOJ

I Vinkovci na novoj EU Ruti rimskog nasljeđa
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Hrvatski su lokaliteti na ruti još Mali Lošinj, Solin, Pula i Zagreb
VINKOVCI - Poziv Vijeća Europe za partnerstvo na novoj kulturnoj ruti Roman heritage route (Ruta rimskog nasljeđa) među osam je zemalja stigao i u Hrvatsku, gdje je pak jedan od pet lokaliteta i grad Vinkovci. Već (pre)poznat kao najstarije europsko naselje s kontinuitetom življenja dužim od 8300 godina, ali i zbog svojih vrijednih nalaza iz vremena Rimskog Carstva, Vinkovci su takav poziv dobili posve opravdano. Inače, osim Vinkovaca, hrvatski lokaliteti su i Mali Lošinj, Solin, Pula i Zagreb.Zemlje na spomenutoj ruti su Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Srbija, Austrija, BiH i Albanija. Za svaku je zemlju definirano pet lokaliteta, što čini ukupno 40 lokaliteta/destinacija na budućoj Roman heritage route. Prvi sastanak o osnivanja nove rute upravo je održan u Beču (14. i 15. listopada), a susret je okupio zainteresirane zemlje i konkretne partnere s jadransko-jonskog i dunavskog područja. Među njima na skupu je bila i Turistička zajednica grada Vinkovaca.

- Jedan od kriterija bio je i turistički nedovoljno razvijen, a izuzetno značajan turistički potencijal te svojevrsni "honeypot" koji su stručnjaci prepoznali u obliku srebrnog posuđa pronađenog 2012. godine u Vinkovcima, a koje datira iz razdoblja Rimskog Carstva - objašnjava nakon povratka iz Beča direktorica TZ-a grada na Bosutu, Martina Matković. Dodat će pritom kako je cijela priča o novoj kulturnoj ruti zapravo u začetku i predstoji još velik posao do realizacije projekta, ali i da je riječ o iznimno značajnoj turističkoj priči ne samo za Vinkovce već i za cijelu Slavoniju.

- Turistička zajednica grada Vinkovaca bila je pozvana nazočiti osnivanju nove rute pri EU-u, odnosno Vijeću Europe, nakon višemjesečne suradnje i nakon dugogodišnje komunikacije o temi rimskog nasljeđa - rekla je također Matković, koja je u Beču prezentirala dosadašnje napore u edukaciji, promociji i kreiranju sadržaja s temom Rimskog Carstva, a koje posljednjih godina realizira vinkovački TZ u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci.

- Na sastanku je dan prikaz potrebnih koraka za certificiranje rute, a definirani su i partneri. Početak je to zaista novog smjera u razvoju kulturne ponude grada Vinkovaca koju ćemo staviti u funkciju turizma kroz različite projekte koje se nadamo realizirati - istaknula je direktorica vinkovačke Turističke zajednice.

Matković pritom napominje i da je Roman heritage route odnosno kreiranje Rute rimskog nasljeđa počelo na inicijativu Vijeća Europe kroz projekt Routes4U. Tim se projektom, rekla je, želi potaknuti razvoj transnacionalnih kulturnih ruta, sačuvati nasljeđe u četiri europske makroregije, odnosno jadransko-jonske, baltičke, alpske i dunavske regije.

- Vinkovci su, dakako, rekli da žele biti nove kulturne rute - rekla je i dodala da se sada očekuju naputci o daljnjoj proceduri u procesu kreiranja “rimske rute”, dok će se financiranje kandidirati prema EU-u.

Sanja Butigan
IZ OSAM ZEMALJA 40 DESTINACIJA
- Prateći makroregionalnu strategiju EU-a, odabrano je osam tema, odnosno Roman heritage/rimsko nasljeđe, Routes of the olive tree/Ruta maslina, Via Alpina/Planinsko nasljeđe, Via Claudia Augusta, Alvar Aalto/Moderna arhitektura, Nasljeđe mora/Ledeno doba, Željezno doba i Ruta sv. Ćirila i Metoda. Neke rute su dobile certifikate u 2019. godini poput Rute željezne zavjese i Rute reformacije, dok primjerice Ruta rimskog nasljeđa tek kreće u proces certifikacije. Inače, radna skupina stručnjaka iz EU-a, među kojima je i Vlasta Klarić, viša stručna savjetnica u Službi za europske poslove, politike i strategije pri Ministarstvu turizma, odabralo je, kako je već rečeno, 40 destinacija iz 8 zemalja jadransko-jonske regije - kazala je Matković.

Prema riječima Matković, u Beču se radilo o inicijalnom sastanku kojem je prethodila opsežna višemjesečna komunikacija, odgovaranje na niz pitanja, popunjavanje tablica... U međuvremenu je napravljena studija izvodljivosti i uslijedio je sastanak “o širokom pojmu rimske rute”, čije detaljno definiranje tek slijedi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike