Osijek
AFERA KANIŽLIĆEVA SVE SKUPLJA

Grad prešutio tko će platiti razliku od šest milijuna kuna
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Škola nogometa platit će tek komunalni doprinos od 11,8 mil. kn, a ponuda izvođača za cestu je 14,8 mil. kn plus PDV

Grad ne želi odgovoriti na pitanje tko će platiti razliku od šest milijuna kuna, koja je nastala nakon raskida ugovora o financiranju gradnje produžetka Kanižlićeve ulice sa Školom nogometa NK-a Osijek.
Novi je to epilog afere Kanižlićeva, koji je ovog mjeseca završio raskidom ugovora sa Školom nogometa NK-a Osijek, i to na njezin zahtjev. Iako Škola nogometa kao prvi razlog za raskid ugovora navodi činjenicu da do danas nije sagrađena pristupna cesta, točnije produžetak Kanižlićeve ulice, evidentno je kako je glavni razlog prevelika razlika koja je u međuvremenu nastala između cijene gradnje ove ceste i cijene komunalnog doprinosa, koji je promjenom Zakona znatno smanjen.


Zanimljiva je sama geneza događanja koja je dovela do sadašnje situacije. Naime, prema prvobitnom ugovoru sa Školom nogometa NK-a Osijeka, ta je tvrtka prema prvom idejnom projektu trebala platiti Gradu komunalni doprinos u iznosu od osam milijuna kuna, a trošak gradnje ceste bio je procijenjen na 8,8 milijuna kuna. U međuvremenu je Škola nogometa izmijenila projektni zadatak i stadion s gledalištem za 3000 osoba povećala na stadion za 13.000 gledatelja. Samim time dobili su i novu procjenu komunalnog doprinosa koja je sada narasla na 14,2 milijuna kuna po starom Zakonu o komunalnom doprinosu. Tada Škola nogometa povećava i opseg infrastrukture i u projekt dodaje i kružni tok kako ne bi bilo prometnih čepova. Procjena cijene takve ceste sada raste na 12,7 milijuna kuna, a Škola nogometa, znajući da je komunalni doprinos 14 milijuna kuna, Gradu daje jamstvo na gradnju ceste u visini od 12,8 milijuna kuna s tim da će još uplatiti dva milijuna kuna razlike za komunalni doprinos. Ipak, u međuvremenu rastu cijene u građevinskom sektoru i Grad u postupku javne nabave nikako ne dobiva ponudu na 12,8 milijuna kuna za gradnju ceste, pa opetovano poništava natječaje. Nakon problematične javne nabave, koju na kraju nepravilnom proglašava i Visoki upravni sud Republike Hrvatske, Gradu ostaje najniža prihvatljiva ponuda za gradnju ove ceste u iznosu od 14,8 milijuna kuna plus PDV, ukupno 18 i pol milijuna. Istovremeno se događa i promjena Zakona o komunalnom gospodarstvu, prema kojemu se više ne obračunava komunalni doprinos za manipulativni prostor i parkirališta, pa cijena komunalnog doprinosa za Školu nogometa NK-a Osijeka više ne iznosi 14,2 milijuna kuna, nego tek 11,8 milijuna kuna. To znači da je razlika od cijene onoga što Škola nogometa treba platiti za komunalni doprinos do najniže dobivene cijene gradnje ceste sada čak šest milijuna kuna. Dostatan je to razlog da Škola nogometa sada odluči raskinuti ugovor i umjesto gradnje ceste radije plati tek komunalni doprinos.


Na prozivku da će cestu sada platiti Osječani, pročelnica Ljiljana Belajdžić rezolutno tvrdi kako to nije točno i kako nema štete za građane, te će se ona platiti iz komunalnog doprinosa. No ovakva opcija moguća je tek u slučaju da Grad Osijek odluči u cijelosti poništiti javnu nabavu i da raspiše novi javni poziv, računajući na to da će se javiti netko po cijeni od 11,8 milijuna kuna, koliko će Škola nogometa platiti komunalni doprinos, iako već sada znamo da su natječaji ponavljani sve do procjene vrijednosti radova na više od 14 milijuna i tek su tada ponude bile unutar procjenjenih u natječaju. U suprotnom, Gradu nedostaje šest milijuna kuna, kolika je trenutačno razlika do najpovoljnije ponude za cestu uključujući i PDV. A na naš upit hoće li poništiti natječaj ili odabrati iz postojećih ponuda, iz Grada odgovaraju tek jednom rečenicom: “Postupak pregleda i ocjene pristiglih ponuda do donošenja odluke sukladno Zakonu je tajan.”. Logično tumačenje ovih riječi značilo bi da se razmatraju preostale ponude jer samo odabir ponude može biti tajan, a one su, dakle, s PDV-om najmanje šest milijuna kuna više od komunalnog doprinosa. Odluka o poništenju natječaja, pak, i dalje je problematična budući da je moguća samo u slučaju značajno poodmaklih radova što u Kanižlićevoj nije slučaj. Ukratko, rasplet ove afere daleko je od kraja, a šteta koju bi mogao pretrpjeti gradski proračun samo raste.

Nefreteta Z. Eberhard

Poništen samo jedan od triju ugovora

Iz oporbe smatraju kako se sam Grad Osijek nije dovoljno potrudio da zadrži Školu nogometa u ovom ugovoru ili na neki drugi način kompenzira razliku. U Gradu pak drže kako je velika stvar što Škola nogometa NK-a Osijek nije odustala od preostala dva ugovora, kojima se obvezuje na gradnju cestovnih krakova od kružnog toka te izmještanje cjevovoda sirove vode. Vrijednost je ta dva ugovora 6,5 milijuna kuna bez PDV-a.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike