TvObzor
THE HU: THE GEREG (ELEVEN SEVEN LABEL GROUP)

Sinovi Džingis-kana
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Izgledaju egzotično, dolaze iz daleke Mongolije i kane osvojiti Zapad. Poput svog dalekog pretka Džingis-kana...

Priča o Džingis-kanu i danas zvuči nevjerojatno, premda je protok vremene učinio da se stvarnost, legenda i mit isprepliću u najneočekivanijim i teško razlučivim smjerovima. I to čak u tolikoj mjeri da Džingis-kan odavno ima svoje istaknuto mjesto i u popularnoj kulturi, koja se (film, glazba...) na nizu primjera, izravno ili metaforički, također referira na tog karizmatičnog osvajača koji je prije osam stoljeća osnovao najveće kontinentalno carstvo u povijesti civilizacija.

Tom i takvom Džingis-kanu obraća se i mongolski sastav The HU, koji, između ostalog, kroz pjesmu “The Great Chinggis Khaan” sa albuma prvijenca, priziva duh velikog vođe za koji kažu da i danas obitava u svakom Mongolu, makoliko jurti, ovaca i mobitela imao u svom urbanom ili nomadskom življenju na postopoljinama koje visinom dotiču nebo. Što se samog benda tiče, The HU su kvartet osebujnog stila, kojeg mnogi svrstavaju u tzv. world-music, premda bi ispravnije bilo zaključiti kao Galbadrakh Tsendbaatar a.k.a. Gala i njegovi pobočnici sviraju unikatnu “post-svega” glazbu koja jednako duguje britanskom post-punku, američkom no-waveu, heavy-metalu i folku, te dakako vlastitoj mongolskpoj glazbenoj etnobaštini. Upravo je taj tradicijski element kod The Hu najfascinantniji jer koristeći se uglavnom starim mongolskim instrumentima (morin khuur - gudačko sviralo; jaw harp; tsuur - dugačka frula; topshur - vrsta lutnje...), band kroz pomno aranžirane, producirane (Dashka) i miksane skladbe postiže začudni ugođaj spajanja dalekoazijske i zapadnjačke kulture. Drugim riječima, pjesme poput naslovne “The Gereg”, zatim “Yuve Yuve Yu”, “Wolf Totem” i drugih, tribalno je, šamansko iskustvo koje se ne zaboravlja.

ZA FANOVE: P.I.L, Killing Joke, System of a Down, Robert Johnson, Wardruna, Heilung, LCD Soundsystem, J.Wobble...

Darko Jerković
thehuofficial.com
Svoj efektni stil, glazbu i teme, The Hu nazivaju Hunnu rock. Ili kako to pojašnjava Temka, član grupe: When we do this, we try to spiritually express this beautiful thing about Mongolian music. We think we will talk to everyone’s soul though our music! Sve je jasno, nadam se, pa kad preslušate cijeli album, možda vam Mongolija neće više biti samo egzotična pustara na Tibetu.
Možda ste propustili...

DRUGA SEZONE SERIJE “ŠALJIVAC” NA HBO GO-U

Gosp. Pickles otkriva novu stranu sebe

40 YEARS OF HITS WORLD TOUR 2020

Simple Minds 13. srpnja na stadionu Šalata

HRT 20. VELJAČE POČINJE EMITIRANJE NOVE STRANE SERIJE “BABILON BERLIN”

Mreža korupcije i skandala, opasnih spletki berlinskog podzemlja 1929.