Novosti
ULAGANJA U NOVE TEHNOLOGIJE

Uvođenje 5G mreže donosi 2,5 milijardi kuna
Objavljeno 17. listopada, 2019.
"U današnjem svijetu, u kojemu se stvari mijenjaju takvom dinamikom da oni koji ne uhvate val digitalizacije jednostavno više neće biti konkurentni na tržištu, vjerujem da nema nikoga tko se neće složiti kako nam je u Hrvatskoj što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije", rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na sastanku s teleoperaterima. Kao jedna od glavnih poruka ministra Horvata pritom se istaknula potreba za trenutnim pronalaženjem modela kojim bi se 5G mreža mogla implementirati na područje RH u što kraćem roku, što je ostvarivo unutar sljedeće tri godine.

Ministarstvo gospodarstva upozorilo je i na pozitivne učinke 5G masivnog širokopojasnog pristupa, koje su u izlaganju svoje analize iznijeli predstavnici zagrebačkog Ekonomskog instituta, a koji su pritom podsjetili da bi bi smanjenje naknade za radiofrekvencijski spektar, u odnosu prema trenutnoj razini prihoda, u razdoblju od 2020. do 2024. godine donijelo ulaganje od 1,26 milijardi kuna te omogućilo 70-postotnu pokrivenost Hrvatske 5G mrežom do 2024. godine, što bi značilo oko 470 naselja unutar urbanih i turističkih područja, kao i autoceste.

Uz činjenicu da bi ekonomski učinci uvođenja 5G mreže donijeli gotovo 2,5 milijardi kuna u kasnijim fazama, zaključeno je i kako bi takva investicija omogućila otvaranje i više od 4200 novih radnih mjesta.

H/Mr.M.
Možda ste propustili...

MOGLO BI SE DOĆI DO ISTINE O SUDBINI VEĆEG BROJA NESTALIH?

U Negoslavcima pronađeni posmrtni ostaci i treće osobe iz Domovinskog rata

POTVRĐENE PRETPOSTAVKE O DATUMU IZBORA

Predsjednički izbori bit će 22. prosinca i 5. siječnja

O MINISTRICI OBRAZOVANJA

Reiner: Mislio sam da je dala ostavku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MOGLO BI SE DOĆI DO ISTINE O SUDBINI VEĆEG BROJA NESTALIH?

U Negoslavcima pronađeni posmrtni ostaci i treće osobe iz Domovinskog rata

2

SPAŠAVANJE GOTOVO IZGUBLJENE VRSTE

U slavonska lovišta vratiti "kraljicu polja"

3

OSNIVAČ PRIVATNE GIMNAZIJE O SUSTAVU VREDNOVANJA

Šakić: Učitelji svoju početnu plaću mogu brzo udvostručiti, i to radom i napredovanjem