Sport
NK OSIJEK IMA NOVOG TRENERA

Ivici Kuleševiću je skinut prefiks v.d.
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Iako je potraga za novim trenerom u jednom trenutku bila pompozna, na klupi bijelo-plavih opet je završio domaći čovjek

Tresla se brda - rodio se miš. Tako se u najkraćim crtama može opisati konačna odluka oko izbora novog trenera NK-a Osijek. Predsjednik Ivan Meštrović najavljivao je zvučnog stranca, a na kraju se odlučio ostati na prije određenom kursu pružanja prilika domaćim trenerima.

Kulešević drugi put
Za takvu odluku dobrim je dijelom "krivac" i sam Ivica Kulešević, koji je probni rad od tri utakmice odradio bez pogreške. Prolaz u 1/16 Kupa protiv Vuteks Sloge bio je očekivan, no nije bio običan prolaz jer je Osijek vukovarskom trećeligašu strpao osam pogodaka. Impresivan je zato bio prvenstveni nastup u uvijek neugodnoj Koprivnici, gdje su bijelo-plavi slavili s čak 4:0, razmontiravši domaćina već u prvih 45 minuta. Najmanje uvjerljiv bio je posljednji susret protiv Gorice u Gradskom vrtu, no Kulešević je u njemu doveo Osijek do prve pobjede nad Velikogoričanima u HNL-u, što je vjerojatno uvjerilo i predsjednika Ivana Meštrovića kako Kulešević zaslužuje priliku biti trener NK-a Osijek. Naravno, dio navijačke populacije ostao je razočaran takvim raspletom događaja. Ne zato što im Kulešević nije po volji, nego zbog pompoznih najava dovođenja stranog trenera zvučnog imena. No taj je vlak sad već napustio stanicu. Osijek napokon ima novog trenera i sad se treba okrenuti izazovima koji slijede, a sve te priče oko trenera stranca valja jednostavno arhivirati. Ključno je sad pitanje hoće li Kulešević uspjeti momčad podignuti na razinu više od onog što je prikazivala u dosadašnjem dijelu sezone. Iako, predsjednik smatra kako su Kulešević i momčad već "kliknuli", za takav zaključak ipak treba još malo pričekati jer tri susreta, koliko je Kulešević sjedio na klupi, ipak su premali uzorak.

Ozbiljan izazov
Uklanjanjem prefiksa v.d. Ivica Kulešević ući će u krug trenera koji su dvaput dobili priliku na klupi bijelo-plavih, a njih nije malo. Istina, prvi mandat mu nije baš bio dugačak. Trajao je od listopada 2013. do veljače 2014., a u njemu je prvu pobjedu Kulešević ostvario tek u devetoj utakmici (Slaven Belupo u Gradskom vrtu 4:1), a zanimljivo je kako je ubrzo nakon toga smijenjen. Ovako napisano to ne zvuči baš ohrabrujuće, ali bilo je to jedno sasvim drukčije vrijeme. Tada je Osijek doslovce bio "na klocnama" u svim segmentima, a Kulešević je na klupi zamijenio Davora Rupnika. Uspio je donekle stabilizirati momčad, popraviti bodovnu situaciju, ali onda su došle promjene u čelništvu kluba, u kojima se Kulešević baš nije najbolje snašao, pa je bio sklonjen s mjesta trenera. Međutim, pustimo prošlost. Situacija u Gradskom vrtu danas je dramatično bolja nego u vrijeme njegova prvog mandata, ali to ne znači kako će Kuleševića čekati manje zahtjevan posao.

Trebat će dokazati kako nije “vozač Fiće” koji je u ruke dobio “volan Ferrarija”. Osijek, smatraju mnogi, ima momčad koja je spremna upustiti se u bitku za prva dva mjesta, zbog čega će Kuleševićev rad biti pod povećalom.

Dalibor Keler
iskušenje
KULEŠEVIĆA NE ČEKA LAKA ZADAĆA
SLIJEDI LI PROMJENA FORMACIJE?
Nije tajna kako novi trener Ivica Kulešević nije pobornik igre s tri igrača u zadnjoj liniji. Draža mu je formacija 4-3-3, no momčad nije selektirana na taj način, pa će biti zanimljivo vidjeti kakve će taktičke promjene on donijeti i hoće li ih uopće biti. Postoje neke varijacije na temu tog sustava igre koji on preferira, gdje bi Mance djelovao malo više na strani, Marić bi se spuštao iz samog vrha napada u sredinu po loptu, a nije nemoguće da na desnom krilu zaigra Igor Silva ili Marko Dugandžić. Isprobavao je Kulešević tu varijantu protiv Kaposvara.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike