Novosti
OBLJETNICA POGIBIJE HEROJA VUKOVARA

Zadro je govorio svojim djelima i pristupom ljudima
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Predsjednica Republike istaknula nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju i prigodnim programom pod nazivom "Heroj Trpinjske ceste" obilježena je 28. godišnjica tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre. Položeni su i vijenci na grob bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade.

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, poručila je da je Blago Zadro u Domovinskom ratu iskazao kako je čovjek koji je visoko iznad razmjera bilo kakve običnosti. Komentirajući aktualna događanja, istaknula je kako nije zadovoljna radom institucija. "Sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, međutim iskreno vam kažem kao čovjek, ali i kao predsjednica Hrvatske, ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje. Ako se netko ne sjeća Vukovara iz ratnih vremena, neka pogleda arhivske snimke, grad je izgledao kao poslije nuklearne katastrofe", naglasila je Grabar-Kitarović, dodajući kako se često pokušava staviti "u cipele" gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, hodati ulicama i razmišljati kako se on osjeća kad susreće poglede ljudi koji očekuju od njega da se nešto dogodi i konačno postigne pravda.

Sve se odvija presporo
Navela je kako nismo riješili stanje u vlastitoj kući, nismo zatvorili rane iz Domovinskog rata niti pronašli nestale, nakon čega bi se moglo krenuti u bolji i prosperitetniji Vukovar u kojem će mladi ostajati i živjeti zadovoljni. "Poštujem trodiobu vlasti u cijelosti, ali s punim pravom mogu reći kako se sve događa presporo, i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina. Vidjeli smo, nažalost, u posljednje vrijeme puno drugih afera u pravosuđu", navela je predsjednica.

Ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako je ova vlada vratila hrvatsku vojsku u Vukovar, gdje je u funkciji mira, sigurnosti i jačanja gospodarstva. Istaknuo je kako hrvatsku vojsku danas razvijamo na temeljima Domovinskog rata te kako je ona u mandatu ove Vlade RH prožeta simbolima Domovinskog rata i junacima kakav je Blago Zadro.

"Svi znamo kako je u Vukovaru napravljen strašan ratni zločin i to nitko normalan ne smije negirati. Prošlo je puno vremena i mislim da nije učinjeno onoliko koliko je trebalo. Postoje institucije koje su za to odgovorne, to su Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo i jasno je kako svaki počinitelj ratnoga zločina treba odgovarati", poručio je Krstičević, dodajući kako je ova vlada puno učinila za Vukovar u mnogim pitanjima te kako gradonačelnik Penava zna da su mu na raspolaganju bili i ministar osobno i ministarstvo te kako su bili partneri i zajedno puno napravili za Vukovar.

Ugledati se na Zadru
Upitan za komentar o postojanju spomenika četničkom vojvodi Vukašinu Šoškoćaninu nedaleko od spomenika Blagi Zadri rekao je: "Što se mene tiče - ja bih to micao."

Ivan Penava nije želio odgovarati na pitanja vezana uz aktualnu situaciju, naglasivši kako o drugim temama može govoriti bilo kada, no ne i u prilici kada obilježavamo godišnjicu pogibije Blage Zadre. "Bio je čovjek koji nije govorio samo riječima. Govorio je djelima i pristupom ljudima. Uvijek je bio prvi, odbio je nositi zaštitni prsluk jer ga njegovi vojnici nisu imali. Kad bi svi slijedili taj primjer, puno od ovih stvari o kojima sad pokušavamo govoriti bile bi stvar prošlosti i mislim da se puno naših dužnosnika treba ugledati na Blagu Zadru i ostale heroje Domovinskog rata", poručio je Penava, dodajući kako jest ljutit i ima pravo to biti.

Penavine riječi, izrečene prije nekoliko dana, kako razmišlja kandidirati se za predsjednika HDZ-a, nisu htjeli komentirati ni predsjednica ni ministar Krstičević. Grabar-Kitarović je rekla kako ne ulazi u stranačke odnose, ali drži kako bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod.

Krstičević je, pak, naveo kako je HDZ najjača stranka u Hrvatskoj, a kada dođe vrijeme unutarstranačkih izbora, vidjet će što je najbolje za nju.

Dragana Korpoš
Kolinda Grabar-Kitarović:

predsjednica RH

Vukovar je u ratnim vremenima izgledao kao grad poslije nuklearne katastrofe.
KOMEMORACIJA
Na godišnjicu pogibije general-bojnika Blage Zadre, u organizaciji Grada Vukovara, MUP-a i Policijske uprave vukovarsko-srijemske te Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, održana je u srijedu poslijepodne komemoracija “In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara”. U okviru nje održana je i memorijalna utrka “Hvala vam za moj korak slobodni” te skup nazvan “Smije li ratnik plakati?”
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav