Novosti
RAD I MIROVINE

Izmjene neće u hitnu proceduru
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor trebao očitovati. "Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice", primijetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP). Vladin potez branio je Ante Babić (HDZ) i istaknuo kako "Vlada razgovara sa socijalnim partnerima". Na primjedbu jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, državna tajnica Burić uzvraća kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je otkazala za srijedu najavljenu konferenciju za novinare, uz objašnjenje da su dobili najavu iz Vlade da će povući iz procedure prijedlog izmjena Zakona o radu kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva, naveli su iz HUP-a. Vlada je na svojim mrežnim stranicama objavila da je u utorak održala telefonsku sjednicu na kojoj je odlučila iz procedure povući šest zakonskih prijedloga. To su izmjene zakona o radu i o državnim službenicima, o zdravstvenoj zaštiti, o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozdravio je odluku Vlade o povlačenju zakona iz hitne procedure. SSSH podsjeća da je u otvorenom pismu premijeru istaknuo kako bi bilo racionalno i odgovorno odustati od usvajanja izmjena tih zakona u hitnom postupku, jer treba provesti procjenu učinaka propisa i predvidjeti prijelazno razdoblje primjene za sve ili pojedine djelatnosti. H

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije