Novosti
HT KAZNU ZA PREKRŠAJ IZ 2015. SMATRA NEPRIMJERENOM

HAKOM: Hrvatski telekom ima trideset dana da plati kaznu od 28,1 milijun kuna
Objavljeno 17. listopada, 2019.

U Hrvatskom telekomu (HT) visinu kazne od 28,1 milijun kuna koju moraju platiti na temelju presude Visokog prekršajnog suda, a zbog prekršaja iz 2015., smatraju neprimjerenom i analiziraju daljnje pravne korake, a iz HAKOM-a kažu da HT tu kaznu mora platiti u roku od 30 dana, doznaje Hina iz HT-a i HAKOM-a.

"Izrečenu novčanu kaznu HT mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, a ako u tom roku plati dvije trećine kazne, smatrat će se da je plaćena u cijelosti", kažu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) na upit Hine. Naglašavaju i da redovnih pravnih sredstava protiv presude više nema te da je moguće, kako kažu, "ulaganje izvanrednih pravnih lijekova, ali oni ne suspendiraju izvršenje."

Riječ je o presudi Visokog prekršajnog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda i odbačena žalba HT-a na presudu koju je u postupku s HT-om oko toga dobio HAKOM, što je sve krenulo još 2016. zbog prijave da HT nije HAKOM-u dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima je prodavao usluge od 2015. do 2016. HAKOM je potom pokrenuo inspekcijski nadzor zbog određenih paketa usluga koje nisu bile prijavljene u službenom HT-ovu cjeniku, a potom protiv HT-a pokrenuo i sudski postupak koji je i dobio, te je HT-u određen spomenuti iznos kazne, što je najviša kazna za nekog telekom operatora u Hrvatskoj.

Iz HT-a poručuju da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljnje pravne korake. "U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. HT inače kontinuirano mijenja tarife i u skladu s tim uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom", odgovorili su iz HT-a.

Iz HAKOM-a još poručuju da se svako utvrđeno kršenje regulatornih obveza, kao osobito teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama, mora sankcionirati sukladno zakonu, što uključuje i iznos novčane kazne propisan za tu vrstu prekršaja. "Nije prvi put da je HT kažnjen zbog kršenja regulatornih obveza, a i ostali operatori bili su kažnjavani zbog drugih, manje ozbiljnih prekršaja. Prethodne najveće kazne za kršenje regulatornih obveza u RH iznosile su dva milijuna kuna", ističu iz HAKOM-a, ne navodeći tko je i kada kažnjen tom kaznom. H
Iz HT-a poručuju da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljnje pravne korake
Možda ste propustili...

EUROPSKA UNIJA S VELIKIM AMBICIJAMA

EK nudi Britaniji trgovinski sporazum bez presedana

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

2

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

3

ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje