Novosti
EKONOMISTI POZITIVNO O ODUSTAJANJU OD SMANJENJA PDV-A

Lovrinčević: Mnogo je bolje povećanje osnovice plaća od promjene koeficijenata
Objavljeno 17. listopada, 2019.

Ekonomist Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta Zagreb, koji je i član radne skupine za poreznu politiku u Ministarstvu financija, u srijedu je za naš list kazao kako je Vlada odustajanjem od smanjenja PDV-a donijela racionalnu i jednim dijelom očekivanu odluku.


- Dobro je došla također i najava povećanja neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4000 kuna, što će donijeti povećanje dohotka posebice osobama s najnižim plaćama, a posredno će i jačati kupovnu moć stanovništva. U političkom spektru još uvijek ostaje pitanje povećanja plaća - hoće li ono ići povećanjem osnovice plaća svih državnih službenika i namještenika u tri navrata sa po dva postotna boda ili kako to zahtijevaju sindikati, koje podupire HNS, s promjenom koeficijenata. S aspekta racionalnog vođenja politike plaća držim da je mnogo bolja promjena plaća po horizontalnom pristupu, dakle promjena osnovice plaća. Promjeni koeficijenata mora prethoditi detaljna i sveobuhvatna analiza svih sektora i zanimanja, uz uključivanje različitih dodataka. Ako bi se otvorio postupak promjene koeficijenata u svakom sektoru pojedinačno, onda govorimo o promjenama tisuća različitih koeficijenata u kojima svatko može pregovarati o svom koeficijentu. Tu su nadalje potrebne usporedbe zanimanja, njihovih specifičnosti i međusobne razlike, zatim usporedbe s "benchmark" zanimanjima u inozemstvu... Riječ je o velikom i složenom poslu. Nema smisla pričati o ad hoc promjeni koeficijenata po resorima. Nepripremljeni ulazak u promjenu koeficijenata je put u kaos. Stoga ovu promjenu stava Vlade smatram pozitivnom i mnogo zdravijim načinom povećanja plaća u odnosu prema načinu koji zagovaraju sindikati i HNS - kaže Lovrinčević napominjući kako će se ova dva pristupa rješavati na političkoj areni.


Kada je riječ o ukupnim financijskim učincima, Lovrinčević kaže da će oni ovisiti o dinamici povećanja izdvajanja za plaće od 6,12 posto, odnosno u tri navrata za dva postotna boda.


- Ukupan iznos povećanja plaća je oko 1,3 milijarde kuna, s tim da je tu i efekt približno 400 milijuna kuna zbog povećanja neoporezivog dijela plaća. To znači da će ukupan učinak povećanja raspoloživog dohotka sektora kućanstava na godišnjoj razini biti 1,7 milijardi kuna. Ovaj iznos je približno adekvatan onome koji bi se izgubio smanjenjem PDV-a za jedan postotni bod. No, ovo rješenje, za razliku od smanjenja PDV-a, donosi povećanje gospodarskih aktivnosti jer će pridonijeti povećanju potražnje. Ove mjere proračun može podnijeti, a mogu to podnijeti i proračuni jedinica lokalne samouprave kojima će se smanjiti prihodi s osnovice poreza na dohodak. Ukupno smanjenje samoupravi ne bi bilo više od 200 milijuna kuna s obzirom na to da će doći do povećanja plaća svih zaposlenih osoba - pojašnjava Lovrinčević.
Ekonomisti su i inače duže vrijeme zagovarali odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a. Lovrinčević je podsjetio i kako je iskustvo drugih zemalja koje su smanjivale PDV pokazalo da se 60 posto poreznog smanjenja prenosilo na potrošače, a 40 posto ostajalo je u maržama. Te marže, osim toga, u većem dijelu završile bi kod trgovaca, a manji dio kod proizvođača. I.Mikulić
Ekonomisti protiv smanjenja PDV-a
Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek naglasila je kako bi smanjenjem stope PDV-a većina novca, koji bi inače uprihodio proračun, otišla trgovcima. Za Tportal ona je istaknula da, ako bi se cijene i smanjile, "s njima bi se smanjile i cijene svih uvoznih proizvoda, što opet nije dobro za međunarodnu konkurentnost zemlje". Ekonomist Damir Novotny također drži da je Vlada mudro postupila što je odustala od smanjenja stope PDV-a. Naglasio je da se PDV može smanjiti tek nakon reformi na rashodovnoj strani proračuna. "Smanjivanje oporezivanja potrošnje ne vodi nikamo. Dugoročno treba rasteretiti gospodarstvo i dohotke, moramo smanjiti troškove na strani ponude, tj. manje oporezivati proizvodnju", kazao je.
Davor Majetić

predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca

VEĆI TROŠKOVI

"Mi kao poslodavci nismo sretni da se ponovo povećavaju troškovi državnog proračuna i da se povećavaju plaće a da se u jednom resoru nije napravila ozbiljna reforma i analiza kako sustav optimizirati", kazao je Majetić. Rekao je kako je u ovom kontekstu mudra odluka Vlade da se PDV ne smanjuje, jer to ne bi stvorilo nikakav efekt. "I bolje da ovo povećanje ide iz te potencijalne uštede na PDV-u i da se taj dio financira iz odustajanja od smanjivanja PDV-a nego da se ide u posuđivanje novca na tržištu kapitala ili povećanja nekih drugih nameta", izjavio je. Za najavu povećanja osobnog odbitka rekao je da je to mjera kojom će se svim radnicima koji plaćaju porez na dohodak povećati plaća.
Možda ste propustili...