Crna kronika
OSJEČKA CRNA PROMETNA TOČKA

Opet sudar na križanju Hebrangove i Rokove
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Stanari Hebrangove pozivaju gradske vlasti i policiju da se u Rokovoj postave ležeći policajci radi usporenja prometa

Inače mirna, Hebrangova ulica postala je posljednjih mjeseci osječka prometna žila kucavica zbog rekonstrukcije Gundulićeve ulice. Broj vozila višestruko se povećao, a osim automobila kroz nju svakodnevno prometuju i autobusi te kamioni. U odnosu prema Kanižlićevoj i Dubrovačkoj to je sporedna ulica, a prednost ima u odnosu prema Rokovoj. Upravo na potonjem križanju posljednjih se dana dogodilo nekoliko prometnih nesreća.

- Svako malo već po zvuku znam da me nakon izlaska iz kuće očekuje krš i lom. To se zbilo i danas (srijeda) kada sam začuo potmuli udarac. Ford koji se kretao Hebrangovom sudario se s Mercedesom koji je dolazio iz Rokove. Šteta nije bila velika, oštećeni su samo branici, a manja šteta nastala je i na trećem automobilu, koji je bio kolateralna žrtva sudara - rekao nam je Zvonimir Lendvay, koji živi u neposrednoj blizini raskrižja. Prema njegovim riječima, vozač Forda, kojeg i poznaje, zadobio je trzajnu ozljedu vrata, pa je vozilom Hitne pomoći prevezen u KBC Osijek. Lendvay kaže kako je svjedočio i sudaru koji se zbio dan prije. "Opet ista priča, neoprezni vozač izlazi autom iz Rokove i oduzima prednost vozaču koji autom nailazi Hebrangovom. I tako je gotovo svakodnevno, u puno slučajeva nema veće štete, pa se vozači dogovore bez izlaska policije na teren. Prije nepunih mjesec dana jedan se auto zabio u spomenik ispred sjedišta UHDDR-a "Sveti Rok", koje se nalazi na samome križanju dviju ulica. I te će se nesreće nastaviti ako se nešto ne napravi na ovom raskrižju", kaže Lendvay, koji je svjestan da je svim nesrećama uzrok ljudska neopreznost. Ipak, apelira na gradske vlasti i policiju da se u Rokovoj ulici, s obje strane, postave ležeći policajci, koji bi vozače upozoravali da se približavaju ulici koja ima prednost. Samo križanje dobro je označeno prometnim znakovima, no izgleda da to nije dovoljno, poglavito zbog velikog broja sudara na njemu.

- Iako imaju prednost, dio odgovornosti ide i na dušu vozača koji voze Hebrangovom, jer nemali ih se broj kreće prebrzo. Dovoljno je samo nekoliko minuta pratiti promet da se uvjerite u to - kaže naš sugovornik, koji se boji da će se prometne nesreće pred njegovom kućom nastaviti.

Milan Bugarić
SUDARI I U GUNDULIĆEVOJ ULICI
Nekoliko se nesreća u posljednjih mjesec dana zbilo i na obližnjem raskrižju Gundulićeve i Rokove ulice. Osim vozača automobila u dva su navrata u nesrećama sudjelovali i vozači autobusa. “Opet zbog neopreznost onih koji iz Rokove izlaze na Gundulićevu ulicu. Vozači jednostavno ne gledaju lijevo i desno i onda izlete pred autobus koji dolazi Gundulićevom ulicom iz smjera Ličke ulice, jer su uvjereni da je taj dio Gundulićeve zatvoren za promet zbog radova. E pa nije u smjeru centra!” kaže Lendvay, koji poziva vozače na oprez.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike