Osijek
CYBER SECURITY CONFERENCE TREĆI PUT NA OSJEČKOM FERIT-U:

U Hrvatskoj, kao i u ostatku
svijeta, nedostaje stručnjaka
za kibernetičku sigurnost
Objavljeno 16. listopada, 2019.

Važne, aktualne teme iz područja kibernetičke sigurnosti poput regulatornog okvira, sigurnosti industrijskih i tehnoloških sustava, IoT-a (Internet of Things), informacijsko-komunikacijskih tehnologija - u fokusu su treće Cyber security konferencije, koju i ove godine 16. i 17. listopada organizira osječki FERIT u suradnji s partnerskim tvrtkama (Atos Convergence Creators, ATO Inženjering, Siemens, Končar KET) i udrugom Osijek Software City.

- Prvenstveni je cilj konferencije povećati svijest o važnosti kibernetičke sigurnosti, pogotovo kod industrijskih sustava, tako da smo nastojali okupiti partnere iz industrije kojima želimo pokazati nova rješenja i regulatorni okvir koji ih sve obvezuje, da bi i oni mogli pravodobno djelovati. A konferencija je i edukativnog karaktera. Pa će se drugi dan, u petak, realizirati kroz tehnički dio, kada će stručnjaci predstaviti neka rješenja za unaprjeđivanje kibernetičke sigurnosti studentima, akademskoj zajednici i realnom sektoru - kazao je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan FERIT-a.

Kibernetička sigurnost, naime, obuhvaća aktivnosti i mjere kojima se postiže povjerljivost, cjelovitost i dostupnost podataka i sustava u prostoru unutar kojeg se odvija komunikacija između informacijskih sustava - a obuhvaća i internet i sve sustave povezane na njega. I Hrvatska je to područje prepoznala kao strateško - pa je već godinu dana na snazi i Zakon o kibernetičkoj sigurnosti - koji se odnosi na ključne strateške tvrtke, davatelje usluga u RH. Boris Bajtl, stručnjak za sigurnost i operacijski menadžer iz tvrtke Atos, u tom je kontekstu naglasio važnost stručnjaka za kibernetičku sigurnost u tvrtkama svih veličina - ali i da takvoga kadra Hrvatskoj već sada nedostaje.

- To nije problem samo kod nas, nego i u ostatku svijeta. Tvrtka Atos, premda je jedan od predvodnika kibernetičke sigurnosti na globalnom smjeru, također pati od nedostatka stručnjaka. Međutim, stvari se razvijaju i siguran sam da možemo napraviti mnogo na poboljšanju toga - istaknuo je pak Bajtl. Napominje, o hakerskim napadima i špijunažama u javnosti se rijetko govori, ali napominje da "postoji velik broj stručnjaka koji rade na tome i sve nas štite." A s obzirom na uvođenje 5G mreže, dodaje, sigurnost će biti olakšana - "jer u samu mrežu uključena su različita sigurnosna rješenja koja olakšavaju obranu od različitih ugroza u digitalnom svijetu."

Marko Bago, tehnički direktor Končar KET-a - inženjering kompanije u sastavu grupe Končar koja je izradila i hrvatski cybersecurity proizvod (prvi certificirani softver u svijetu takve vrste), kaže kako su u cyber svijetu preventivne radnje ključne. Savjetuje kako i obični građani mogu više pripaziti na sigurnost, ali da se trebaju i više educirati.

- Podatke za pristup osjetljivim informacijama, primjerice bankovnim računima, nemojte dijeliti s drugima, a zaporka 1234 nije sigurna - kaže.

U četvrtak je potpisan i sporazum o suradnji FERIT-a i tvrtke Končar KET. Prvi je korak Končarova vrijedna donacija u iznosu 200.000 eura - koja će FERIT-u omogućiti daljnji razvoj laboratorija za kibernetičku sigurnost industrijskih sustava, prvoga certificiranog sustava u području kibernetičke
sigurnosti. J.
Drugi dan konferencije održava se od 9 do 15 sati u prostorijama FERIT-a u sveučilišnom kampusu
Možda ste propustili...

GROBOVI MNOGIH ZASLUŽNIH OSJEČANA ČEKAJU OBNOVU

Nadgrobni su spomenici dio kolektivne memorije grada

AKCIJA “ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ”

Bez drveća nema života!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STABLO GINKA U TVRĐI USPJEŠNO PROŠLO “TEHNIČKI PREGLED”

Ginko će svojom krošnjom, najljepšom baš u ovo doba godine, još dugo očaravati

2

RADOVI NA TRGU BANA JELAČIĆA NAKON TEKSTA U GLASU SLAVONIJE

Na omiljenom su igralištu napokon građevinci i bageri

3

“GLASOV” LIKOVNI NATJEČAJ

Sven raketom otišao u svemir i osvojio tablet