Osijek
IZVJEŠĆE O STANJU SIGURNOSTI U OSIJEKU

Maloljetnici počinili 35 kaznenih djela, 21 više nego lani
Objavljeno 17. listopada, 2019.

Prema izvješću Policijske uprave osječko-baranjske, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je povećanje broja kaznenih djela i požara, ali i smanjenje broja prometnih nesreća i prekršaja te remećenja javnog reda i mira.

Tako su u prvom polugodištu evidentira 673 kaznena djela, što je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine povećanje od tri posto. Od toga je čak u 500 slučajeva riječ o kaznenom djelu bez poznatog počinitelja. Policija je ipak poslije razriješila 72 posto slučajeva u kojima je prvotno počinitelj bio nepoznat. Ukupno je ostalo neriješeno 158 kaznenih dijela ili 23 posto ukupnog broja slučajeva. Najviše je neriješenih slučajeva u području krađa. Ukupna prijavljena materijalna šteta u tim kaznenim dijelima iznosi oko 6,4 milijuna kuna, a u isto vrijeme prošle godine počinjena šteta iznosila je čak 19,9 milijuna kuna.

U prvoj polovini ove godine u Osijeku nije evidentirano ni jedno ubojstvo, ali se dogodilo šest samoubojstava te 17 pokušaja samoubojstva. Istovremeno policija bilježi i 28 prijevara te dva kaznena dijela razbojstva. Zanimljivo je da je u prvih šest mjeseci razriješeno čak sedam razbojstava iz prethodnih godina. Zabrinjava i podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano čak 20 slučajeva spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, što je u odnosu prema prošloj godini porast od 300 posto.

Zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Dario Premec u petak se na sjednici Gradskog vijeća prilikom predstavljanja izvješća posebno osvrnuo na porast maloljetničkog kriminaliteta. Tako kaznena dijela koja su počinili maloljetnici u ukupnom kriminalitetu grada Osijeka participiraju s 5,2 posto (35 kaznenih dijela). Riječ je o povećanju od 157 posto u odnosu prema prošloj godini. "Prošle smo godine imali 14 kaznenih djela, a ove godine njih 35 i sva su iz imovinskog kriminaliteta i droga. Treba reći kako policija provodi niz preventivnih mjera oko tog pitanja, od vrtića do škola, pa i predavanja na Filozofskom fakultetu te predavanja za roditelje. U tim predavanjima govorimo o svim opasnostima od droga i po tome smo jedna od najaktivnijih policijskih uprava", naglasio je zamjenik načelnika Premec.

Prema ovom izvješću, policija je evidentirala 96 kaznenih dijela iz područja zlouporabe droga, a riječ je o povećanju od 18,5 posto. Istovremeno su evidentirana 92 konzumenta opojnih droga, i to 78 muškaraca i 14 žena. Od toga je broja novoevidentiranih maloljetnika deset, isključivo dječaka. U uličnoj su redukciji obavljene 104 zapljene droga. N. Z. Eberhard
10.803 STRANCA
Zanimljiv je i podatak da su u prvih šest mjeseci na osječkom području prijavljena 10.803 stranca. U najvećem broju riječ je o državljanima Republike Srbije, Njemačke, BiH, Slovenije, Mađarske i Austrije. U prvih šest mjeseci zatečeno je šest osoba koje su nezakonito prešle granicu,a s područja grada prisilno je udaljeno pet osoba
NEPRAVILNO SKRETANJE
Na cestama grada Osijeka u prvih šest mjeseci evidentirana je 431 prometna nesreća, ukupno su ozlijeđene 122 osobe, a jedna je osoba poginula. Najčešći razlog za prometne nesreće na području grada su nepravilno skretanje, okretanja i vožnja unatrag, a nepropisna brzina tek je na trećem mjestu. Prometnih nesreća koje su prouzročile osobe pod utjecajem alkohola u prvih šest mjeseci zabilježeno je 11.
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike