Osijek
OTVOREN SALON I KNJIŽNICA AUK-A

Građanski salon u kojemu će se svi dobro osjećati
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Knjiga Pisma studentima priručnik je za početne etape umjetničkog obrazovanja studenata glume

Predstavljanjem knjige ‘‘Pisma studentima‘‘ Roberta Raponje u zgradi Rektorata u utorak je svečano otvoren Salon i Knjižnica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je to uvod u niz događanja kojima će Akademija obilježiti tradicionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige.

Knjiga kazališnog redatelja i profesora glume na Odsjeku za kazališnu umjetnost priručnik je za početne etape umjetničkog obrazovanja studenata glume u kojemu je sabrano 31 pismo koje je autor pisao svojim studentima od 15. rujna 2015. do 31. ožujka 2016., u kojima ih potiče na ostvarenje kreativne slobode.

- Duboko sam uvjeren da je gluma autentična umjetnost i smatram da ona ne smije biti u službi literature i redateljskih koncepata. Čovjek ima iznimno veliku sposobnost usavršavanja, pa tako i da isto to primijeni i na glumu, i upravo sam se tom jednostavnom premisom vodio pišući ovu knjigu. Postavivši pitanje što nas sprječava da se usavršavamo, nisam u pismima htio dati odgovore već, budući da je svaki od studenata zasebna osobnost, zajedno s njima tražiti odgovore kroz koje svako od njih na svoj način može pronaći svoj put kroz početnu fazu studija glume - rekao je Raponja, inače prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju osječkog Sveučilišta.

Novootvoreni Salon i Knjižnicu u zgradi Rektorata dekanica AUK-a Helena Sablić Tomić opisala je kao dnevnu sobu za profesore, studente i sve građane Osijeka, u kojoj će se svi dobro osjećati uživajući u riječima, likovnosti i glazbi.
- Htjeli smo napraviti jedan građanski salon koji Osijek, kao sveučilišni grad, treba. On će služiti za predstavljanje knjiga, održavanje koncerata i izložbi, kao i za razgovore o temama koje muče naše studente, ali i sve sugrađane, kaže Sablić Tomić.

Danijel Miklić
ŠUBARIĆ: REPREZENTATIVNI PROSTOR
Otvorenju Salona i Knjižnice Akademije za umjetnost i kulturu nazočio je i prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Drago Šubarić. “Vjerujem da ne može biti ljepši početak Mjeseca hrvatske knjige od današnjeg događanja. Novootvoreni prostor u kojemu se nalazimo zaista je reprezentativan. Imao sam čast nedavno prelistati knjigu profesora Roberta Raponje Pisma studentima i vidio sam osnovne naznake. Riječ je o jednom originalnom pristupu približavanja studentima na početku studija glume, na koji bismo se svi mi ostali na Sveučilištu mogli ugledati”, riječi su prorektora Šubarića.
Možda ste propustili...

PROGRAM PRIORITETA GRADSKE ČETVRTI JUG 2 U 2020.

Za rekonstrukciju Lošinjske ulice već pripremljen novac

21. IZDANJE PANNONIAN CHALLENGEA

U Osijeku posljednja provjera prije Tokija

ŠKOLA PROTOKOLA U VELIKOJ VIJEĆNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Treba znati tko prvi govori

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FINALE ZIMSKIH SNIŽENJA

Odjeća, obuća i sportska oprema sniženi za 70 %

2

TKO GUBI PRAVO NA SOCIJALNU POMOĆ

Mjesečno manje i do 30-ak korisnika

3

“PAJINO” SLAVONSKO SIJELO

Već 50 godina čuvaju bogatu tradiciju folklora